Домашна ракия ще се вари само в казани до 500 литра. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за акцизите и данъчните складове. В момента това може да се прави в казани с вместимост до 1000 литра.

Поправката се прави с цел да се пресече сивият сектор при алкохола, обясниха вносителите. Разрешеното количество до 30 литра на година без акциз остава непроменено.

Шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова обясни, че домашна ракия ще може да се вари от юни до декември, когато е сезонът на плодовете.

“В единични случаи може да има варене през януари и февруари, тогава сме дали възможност с подаване на декларация до Агенция “Митници” съответният казан да бъде на специално наблюдение от агенцията”, заяви Стоянова.

Фирмите ще декларират дали стоки с цена над 5000 лева, които са купили, се използват за лични или служебни цели. Това пък гласи поправка в закона за ДДС, която бе приета от депутатите.

Ако например фирмен автомобил се използва и за лични цели, тогава компанията ще може да си върне до 70% от платения ДДС. Компанията ще трябва да докаже с методика, че използването на активите е само за служебни цели.

Поправката, станала известна като “данък уикенд”, предизвика спорове в парламента. Петър Славов обяви, че той и колегите му от Реформаторския блок са притеснени от въвеждането на налога. “Виждаме възможност за тормоз особено върху малкия и средния бизнес”, заяви той.

С поправки в закона за корпоративното облагане плащанията в брой се ограничават до 5000 лв. В момента лимитът е 15 000 лв.

Депутатите отхвърлиха внесените предложения на БСП за промени в закона за ДДС и за данъците върху доходите на физически лица. В измененията бе записано да се въведе прогресивното облагане на доходите на физическите лица и да се премахне плоският данък, възстановяване на данъка на работещите на минимална работна заплата и намаляването на ДДС за детските стоки.