Бившият финансов министър Симеон Дянков е подал оставка като ректор на Руската икономическа школа, съобщи руската агенция РБК.

Според нея той е напуснал по взаимно съгласие борда на висшето училище. Той зае този пост през 2013 г. на мястото на Сергей Гуриев, който пък напусна Русия заради аферата “Юкос”.

Мястото на Симеон Дянков се заема от Шломо Вебер, който е първи проректор на школата. Той е роден в бившия СССР през 1949 г., но е гражданин на САЩ и Канада. Има докторантура от Hebrew University в Ерусалим и е преподавател в Южния методистки университет в Далас, щата Тексас.

В една от последните си медийни изяви - в статия за руското издание на списание “Форбс”, Дянков разкритикува руските власти, че само увеличават дела на петрола и газа в износа, докато високотехнологични производства не получават подкрепа.

По-рано - през април тази година, Симеон Дянков напусна и ръководството на руската Външнотърговска банка (ВТБ). Като причина за напускането бяха въведените от ЕС санкции срещу Русия, заради които членове на управителни и надзорни съвети с европейско гражданство се отказаха от постовете си.