След повече от 15 г. на сянка името на известния петрички милионер Живко Томов-Фашиста отново изплува в общественото пространство. Дългогодишното затишие около атрактивната и обвита в тайнственост личност бе нарушено от новината, че бизнесменът от града на милионерите е подал молба до окръжния съд в Благоевград да се обяви фалит на фирмата му “Омега комерс” ЕООД.

Ще стане ли Томов поредният бедняк милионер, се питат в родния му Петрич.
Ако се съди по неговите признания пред магистратите, единственото му търговско дружество е изпаднало в пълна неплатежоспособност, и то още през 2009 г.

Година преди това “Омега комерс” тегли от Банка ДСК кредит на стойност 184 620 евро
 с ъс срок на изплащане до юни 2023 г. “Поради финансови затруднения фирмата спря обслужване на кредита през 2009 г., като последната вноска е 1600 евро”, пише в исковата молба.
 

Заради просрочието дружеството е осъдено от банката да върне 176 364 евро заедно с лихвите, държавните такси и др. разходи. Заемът е обезпечен с договорна ипотека от имот с площ 3,4 дка, върху който са построени хотел с ресторант, басейн, автоработилница, на около 1 км преди Мелник.

Комплексът “Макензен” наскоро бе обявен за продан от частен съдия-изпълнител за сумата от 993 хил. лв. Купувач на първия търг не се появи и се очаква ново обявяване с намалена цена.

54-годишният петричанин описва и друг свой дълг към ОББ за 300 хил. лв. Този заем пък бил обезпечен с имот от 9,5 дка край с. Дрангово. Там е построен известният от борческите години ресторант “Тумбите”, където се събираха “новите” бизнесмени, а паркингът се пукаше по шевовете от суперлуксозни лимузини и джипове.
 

В края на 2012 г. имотът, в който освен ресторант има и недостроен хотел на три етажа с басейн, бе пуснат за продажба от съдия-изпълнител с начална цена от 980 хил. лв. Купувач нямаше, заради което се обяви втори търг с намалена с 200 хил. лв. цена, но и тогава остана непродаден. Лизингова компания пък отне джипа  “Гранд Чероки” на Томов заради неплащане на вноските. Осъди фирмата му и на 15 хил. лв. Към НАП “Омега комерс” дължи 17 500 лв.

Томов още преди години усещал, че хотелиерският му бизнес няма да потръгне, и преди банките да го подгонят, опитал безуспешно да продаде двата си комплекса.

Преди да построи хотел “Макензен”, той живееше основно в “Тумбите”. Къщата му в Петрич повече от 15 г. е необитаема. В края на 90-те съпругата и двамата му синове се преместиха в София. После се заговори, че са живели в Гърция известно време и пак са се върнали в столицата.
 

Томов от няколко години се премести в мелнишкия си хотел и рядко се появява в Петрич. Там му гостували и тесният кръг приятели, с които поддържа връзка. Отскачал и до вилата си над Сандански.

Изпаднал в депресия от тежкото финансово състояние, в което се намира. Сега се надявал да се продадат двата му имота на прилични цени, за да може да се върнат банковите заеми и да останат и за него някакви средства.
 

Фирмата му отделно от това е запорирана заради други дребни кредити от две банки за общо около 150 хил. лв. с лихвите. Частно лице от Сандански, на което дължи към 30 хил. лв., също е поискало запор на дружеството. Заради тези дългове са продадени част от производствените му сгради.

В годините преди 1989 г. известният петричанин е работил като шеф на капиталното строителство в завода за мебели “Явор” в Петрич, откъдето идва и меракът му след 10 ноември да се захване със строителство. Докато е още на държавна служба обаче, го хванали с 50 лв. подкуп и го осъдили на 1 г. затвор. И до днес Фашиста не можел да се примири с тази история и смятал, че милиционерите са му направили постановка.


Пак в онези години имал и присъда за катастрофа. Бутнал с колата си възрастна жена, която починала след няколко месеца. И тогава Томов смятал, че не е виновен, защото жената имала само счупен крак, а след няколкото операции починала.

След 1989 г. регистрира десетки фирми. Построил бетонов център, започнал търговия с цимент с Гърция. След това тръгнали керваните с цистерни гориво, тирове с алкохол и цигари, внос пак от южната съседка. Името му редовно бе в митническите и полицейските сводки за нарушения. Митниците му съставяха актове за вносното гориво, но после всички наказателни постановления падаха в съда.

Движеше се с отряд гардове, а често неговите охранители попадаха в центъра на стрелби, сбивания, отвличания, рекет и др. Беше силната фигура в Петрич, а сред местните се говореше, че има покровители в съдебната система на високо ниво. Успява да купи стопански сгради и терени в покрайнините на Петрич.
 

Построи мебелна фабрика, но отново бизнесът му не потръгна. Даде под наем цеха и машините на грък, който пък го завлече с неплащан наем, и се наложи по съдебен път да си върне парите. Пробва за кратко да стане и вестникар, като издава собствен местен ежедневник, но бързо го закрива.

Не е особено поласкан от прякора Фашиста. Споделял е, че го получил по наследство. Баща му Стойчо често се обръщал към хора, които са му неприятни и ги обиждал с думата “фашист”. Така започнали да го наричат Стойчо Фашиста, а оттам и синът му се сдобил с прякора.
 

Често се гневял, че никой не нарича покойния Илия Павлов Зъбчето, както бил познат в борческите среди, а на него не спирали да му казват Фашиста. Известен днес политик, който в ония години бе в борческите среди, се хвалил, че е единственият антифашист у нас, защото само той лично се е бил с Фашиста.

Всъщност сблъсък, макар и косвен, с него имаше и Васил Божков. През януари 1995 г. Томов държи под наем най-големия хотел в Мелник, собственост на тогавашния “Балкантурист”. На път за Гърция Божков минал оттам, за да се срещне с Фашиста по “делови въпроси”. Не го открил и заедно с охраната си поискал да влезе вътре и лично да се увери. Ядосан от арогантното поведение на охраната на Фашиста, той извадил пистолет и стрелял по една от дървените врати във фоайето. Тогава така и не се разбра дали лично Божков е стрелял, или гардовете му, но случаят приключи без никакъв резултат от страна на правораздавателните органи.

За бурните години на Петрич от ерата на Фашиста се носят легенди. За връзките му със силните на деня тогава - също. Сега, 20 г. по-късно, милионите му са на изчезване, а той е потънал в ядове и кахъри, казват познатите му.

Близо 16 г. по съдебните пътеки се търкаля и делото за фалит на едната фирма на
жена му Петрана Томова, която е в списъка на кредитните милионери с две дружества. Има три кредита от две банки за близо 6 млрд. неденоминирали лева заедно с лихвите. Двете фирми вече са заличени от Търговския регистър със съдебно решение по дела за несъстоятелност, заведени от банките. Малкото имущество е продадено от синдик, за да се удовлетворят част от исканията на кредиторите.

НАП обаче установява, че докато тече съдебната процедура, едната фирма е извършила 8 сделки с имущество. До развалянето им не се стигна, защото нямаше кой да плати 15 хил. лв. съдебни такси. Така са останали 4-ма неудовлетворени кредитори, които имат да получават около 7 млн. лв.