С кукерски танци за прогонване на зли духове започна юбилейното Десето национално изложение по животновъдство. В събота на пазара край Сливенски минерални бани се събраха 180 фермери и 31 асоциации от цялата страна, които показаха над 1000 животни от 70 породи, без да се броят птици и зайци.

Сред аромати на прясно мляко, печени кебапчета и горещи питки собственици разхождаха напети коне, разчесваха юници и кози, предлагаха пилета, гълъби и екзотични птици.

“Животновъдният сектор преживява много труден момент, но до 10-15 дни стартират националните плащания”, увери зам.-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров.

Заедно с председателя на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева той откри изложението вместо министър Мирослав Найденов, който е патрон на проявата. Организатори тази година са Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството с подкрепата на МЗХ и развъдни организации.

“Общият ресурс, заделен от Държавен фонд “Земеделие”, е в рамките на 139 млн. лв. Ставките са завишени с 25% спрямо миналата година. Това означава, че една крава ще получи 200 лв., една овца - 41 лв., една биволица - 350 лв.

Сумите ще се изплащат на няколко транша, като първият започва след около 15 дни. Отделно за млечния сектор е определен допълнителен пакет от 40 млн. лв. Собствениците на около 100 000 крави ще получат 200-240 лв. над другите суми, съобщи д-р Цветан Димитров.

По време на изложението дойде новина за българските птицевъди и свиневъди. Откакто страната ни е член на ЕС, за първи път те ще бъдат подпомогнати от националния бюджет Европейската комисия е одобрила държавната помощ за тези два сектора и от 1 ноември към тях ще потекат 22-25 млн. лв.

“Всички направени до момента разчети са включени в проектобюджета. И не виждам проблеми за финансиране до следващата стопанска година”, каза зам.-министърът.

“Националното изложение за десета година представя богатото разнообразие от видове и породи стопански животни, които се отглеждат в България. То дава отлична възможност за обмен на опит между животновъдите", коментира проф. Васил Николов, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция на животните.

Според организаторите актуалният акцент при овцете е върху черноглавата планинска овца, оценена като много добър български генетичен ресурс. При говедата специалното внимание е към месодайните породи, включително бикове, като френската порода “Гаскон" се показва в България за първи път. Новост при конете е породата “Хафингер”.

Стана ясно, че към двете автохтонни породи кучета - българско овчарско и каракачанско, след признание от Националната агенция по селекция и репродукция в животновъдството вече се включват и ловджийските лудогорско гонче и български барак.

“Месодайните бикове са новост в говедовъдството. В тях има обещаваща перспектива заради стабилния пазар в арабските страни”, обясни Йочко Йочев.

“Българското животновъдство загива”, контрира Георги Семов от с. Страхилово в община Полски Тръмбеш. Той казва, че отглежда млечно стадо от 100 крави от породата черно шарено говедо. На изложението е с 3 юници, внучки на първите 8 крави, с които направил семейната ферма преди 12 г. Една от юниците му е номинирана от журито на изложението в категория родословие.

В животновъдството никога не е било лесно. Държавата помагаше известно време, напоследък е пълна трагедия с данъци, пазари, издръжка. Колкото и да е дойна една крава, може да се отблагодари на ден с 20 л по 58 ст., значи с 13 лв. А едно животно трябва да изяде най-малко 17 кг концентриран фураж, което е близо 20 лв. А къде е сеното, къде е пашата, ток, труд? И защо продължавам? Ами, слабост, всеки си има слабост", обяснява фермерът.

Сунай Караасан от Пещера е докарал два от своите 70 огромни коня, всички от порода тежковози. “Не съм на сметка, не виждам перспектива, но какво да правя, конете са ми любов”, усмихва се мъжът, докато укротява фламандския си жребец Орландо де Ронара.

Сунай Караасан от Пещера отглежда коне тежковози.
Сунай Караасан от Пещера отглежда коне тежковози.
Птиците чакат първа субсидия.
Птиците чакат първа субсидия.
Кукери с малко кукерче гониха злите духове от българското животновъдство. 
СНИМКИ: АВТОРЪТ
Кукери с малко кукерче гониха злите духове от българското животновъдство. СНИМКИ: АВТОРЪТ
Д-р Цветан Димитров, Десислава Танева и областният управител на Сливен Марин Кавръков на изложението.
Д-р Цветан Димитров, Десислава Танева и областният управител на Сливен Марин Кавръков на изложението.