Кабелни оператори в страната ще преустановяват излъчването на програмите на bТV Media Group, съобщиха от Българската асоциация на кабелните комуникационни оператори (БАККО).

Причината е едностранното прекратяване на договорите от страна на медийната група.

"Спирането на програмите е неизбежно и не зависи от волята на предприятията, тъй като договорите са прекратени едностранно, без възможност за какъвто и да било избор на операторите. В случай, че те продължат да излъчват програмите на bTV, след като договорите им са прекратени, това би представлявало нарушение на Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) и Закона за авторското право и сродните му права (ЗАСП), което никой от нашите членове не може да си позволи да направи, обясни правния директор на сдружението г-жа Магдалена Георгиева.

Задължителен пакет от всичките 6 програми на bTV, без възможност за закупуване на права върху една или няколко от тях и нови неизпълними условия без наличието на прозрачна тарифа с ясни принципи на ценообразуване, са причина за възникналия спор между оператори и медията. Поставените от bTV нови изисквания към някои от операторите са на път да ги принудят да увеличат драстично цените на крайните потребители.

„Асоциацията не може да остане безучастна спрямо поведение, което е във вреда на телекомуникационните предприятия, на останалите доставчици на съдържание и най-вече на многобройните потребители", заяви административният директор на БАККО Галя Маринова.

„Асоциацията вече потърси възможности за провеждане на срещи и нормални преговори, тъй като в този спор всички са губещи", категорични са от БАККО.

„Надяваме се bТV Media Group да прояви отговорно отношение към милионната си аудитория, конструктивност и гъвкавост при предлагане на своите програми без задължителното им пакетиране", казват още от асоциацията.

В БАККО членуват 21 кабелни, сателитни и други комуникационни предприятия с над милионна аудитория и над четиридесет процентен дял от пазара на платена телевизия.

Вижте кои са тук.

Още за спора с bTV Media Group вижте ТУК и ТУК.