Яйцата от щастливите кокошки излизат с 25-30% по-висока себестойност. Освен инвестициите за уголемени клетки, пили за нокти и минимално пространство от 750 куб. см на птица, влиза и нуждата от повече фураж, защото носачките имат увеличено място за разходка и изразходват допълнителна енергия, обясни вчера зам.-шефът на съюза на птицевъдите Димитър Белоречков.

Яйцата, които се губели от производителите заради брак, също били повече. При разходките си кокошките чупели някои, а част от другите пък зацапвали с изпражнения. Според изискванията на наредбите обаче във фермите яйцата не могат да се мият и силно изцапаните трябва да отидат за преработка. Така всъщност около 20% от снесените бройки отпадали още преди да стигнат до пакетиране.

По данни на агенцията по храните в момента у нас има 2,6 млн. щастливи кокошки в 119 ферми, а 341 хил нещастни в 8 ферми чакат да бъдат заклани. И от агенцията, и от бранша обаче отказаха да назоват имената на такива фирми с мотив, че оповестяването им може да нанесе търговски загуби.

Кокошките стават все по-щастливи, а хората все по-нещастни, коментира Благо Джиев, собственик на птицеферма край Костинброд. Според него в условията на криза е безумие да се правят резки промени в изискванията на пазара.

50 години ядяхме немаркирани яйца, сега изведнъж само където някой не ги е обявил за опасни, негодува Джиев. Никой не обръщал внимание на това, че сме залети със стоки, произведени в Китай и Индия, направени от далеч по-нещастни хора, отколкото били кокошките.

В момента производителите продават яйцата по 18-22 ст., като са включени опаковката, която струва по 2 ст. за бройка, транспортът и ДДС, твърди Белоречков. Затова и за спекула при птицефермите не можело да се говори. Проблемът бил, че търговци слагали от 40 до 60 на сто надценка Производителите работели за 2 ст. печалба на яйце, докато за магазините тя била 20 ст. Поскъпването на бройка от фермите от началото на годината било с около 4-5 ст.

Днес събирам бранша, ако заподозра картелно споразумение за двойното вдигане на цените ще сезирам КЗК да ги разследва, заяви пък министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Не може да се сравняват цените с тези за последните 2 години, когато се работеше дори под себестойност и много ферми фалираха, твърди обаче Белоречков.

Според него и в момента яйцата у нас били най-евтини в Европа, където като цяло цените се вдигнали заради по-малкото производство след влизането в сила на директивата за "щастливите кокошки". Затова и производителите не се страхуват, че може да влезе по-евтин внос.

Допълнително себестойността на всички яйца се вдигнала заради скъпия фураж. Само през последния месец пшеницата, която влиза в него, поскъпнала с 20%. Нагоре вървели и цените на царевицата, слънчогледовия и соевия шрот. 75% от себестойността на яйцето идвала от фуража.

Ако искате по-евтини яйца за Великден, вземете ги директно от фермите, съветват експертите. Там цената не се очаква да е повече от 25-30 ст. Според наскоро влязла в сила наредба фермите имат право да продават директно малки количества. Те обаче не могат да изкарат стоката си сами по пазарите. Затова и с най-пресни и евтини яйца можело да се снабдят само живеещите в близост до птицефермите.

При тези цени на яйцата само след 6-7 месеца ще се стигне до свръхроизводство. Всеки ще започне да гледа повече носачки, прогнозира Благо Джиев.

ТИХОМИР ТОНЧЕВ

Снасят ги зад пердета, осветлението имитира залез

Яйцата са скъпи заради завишени изисквания, влезли в сила от 1 януари т.г. за отглеждането на кокошките. Питахме не е ли крайно, но ни казаха - изискване е на ЕС. За да са щастливи кокошките, е въведено и изискване да снасят зад пердета, за да не се притесняват, обясни Димитър Бояджиев, собственик на "Кокоимпекс" ООД в Смолян.

"Кокошките имат вече и специални пили за нокти, монтирани така, че да си търкат ноктите. Друго екзотично правило е при новите норми осветлението да бъде направено така, че сутрин да се имитира изгрев, а вечер залез, за да не се стресират", описва нововъведенията Бояджиев. С тях ако в една сграда е имало 20 000 кокошки, сега трябва да са наполовина. За да покрие изискванията, той е инвестирал досега близо 1 млн. лв., влагал ги е през цялата 2011 г.

Естествено най-много средства отишли за увеличаването на площите. Според него увеличението на цената на кокошите яйца е около 25%.

Яйцата на "Кокоимпекс" са били 20-21 ст., сега са вече 28-29 ст., според размера им. В голяма верига те обаче стигали до 48 ст. Според Бояджиев това ще е максимумът на поскъпване на яйцата.

"Вече имаме щастливи кокошки, но нещастни клиенти. За съжаление някои политици мислят повече за животните, а по-малко за хората. Не е нормално яйцето, което е винаги било традиционно евтина храна, вече да не е достъпно за бедния човек", коментира Бояджиев.

В Бургаско 1/3 от кокошките минаха под ножа, няма как след това да не се появи и дефицит, коментира Милена Панайотова, зам.-шеф на "Авес". Фирмата се разделила с голяма част от носачките си, защото според евродирективата се отглеждали нехуманно. Заклани били 25 000 кокошки.

"Тепърва ще се разбере как това ще се отрази на бизнеса ни. Като цяло браншът не е подготвен за такива мащабни инвестиции", заяви Панайотова.

В края на миналата седмица в Бургас можеха да се намерят яйца по 35-40 ст. Вчера обаче в повечето магазини липсваха, а там, където се намираха, бройката стигна 50 ст.

Повишението на цените не е спекулативно, дължи се на недостиг. Срокът за преоборудване беше 13 г. и когато изтече, голяма част от фермите затвориха, обясниха от пловдивската фирма "Велди-1". Тенденцията за скок на цените била в световен мащаб.

ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ, НИНА РАНГЕЛОВА, ЕКАТЕРИНА ТЕРЗИЕВА

ЕК: По-вкусни и истински са

Яйцата от щастливи кокошки са по-вкусни и истински! Това се твърди на сайта на Европейската комисия, където са описани предимствата на новите изисквания. Те гарантирали, че стопанинът е спазил всички правила и кокошката, снесла яйцата, е била доволна и здрава.

Носачките в биологичните стопанства се разхождали на чист въздух и ядели естествена храна. Имали клюнове и крила, защото производителят не им ги режел. Снасяли яйцата си в удобни сламени легълца.

Наскоро ЕК обяви, че започва наказателна процедура срещу 13 държави в ЕС, сред които и България, защото в тях все още има "нещастни кокошки". (24часа)

В Габрово бройката е най-скъпа

Цените на яйцата са най-високи в Габрово, показва анализ на министерството на земеделието. Там стандартните с размер L са стрували средно 38 ст. през миналата седмица. Със 7 ст. по-ниска е цената в Добрич и Варна.

До 26% излиза поскъпването в някои области, изчислиха експертите. На едро средната цена била 26 ст., а на дребно - 35 ст.

С най-голям марж в цените в магазините и на борсите е Пазарджик, където разликата стига до 11 ст., или близо 46 на сто.

Яйцата ще поевтинеят, търговците ще се наиграят и ще разберат, че скокът ще свие потреблението, коментира шефът на комисията по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

"Няма спекулация с цените на яйцата", пък е официалната позиция на браншовия съюз на производителите на яйца към асоциацията на земеделските производители. (24часа)

Яйцата от щастливите кокошки могат да се продават на пазара, а тези от нещастните трябва да станат на яйчен прах. 
СНИМКИ: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ
Яйцата от щастливите кокошки могат да се продават на пазара, а тези от нещастните трябва да станат на яйчен прах. СНИМКИ: ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ
Близо 1 млн. лв. е инвестирал Димитър Бояджиев, за да могат кокошките му да снасят зад перденца.
Близо 1 млн. лв. е инвестирал Димитър Бояджиев, за да могат кокошките му да снасят зад перденца.
Димитър Бояджиев
Димитър Бояджиев
В центъра на София яйца можеха да се купят по 37 ст. за бройка. 
СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ
В центъра на София яйца можеха да се купят по 37 ст. за бройка. СНИМКА: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ