1,25 млрд. евро от инвестициите в "Южен поток" ще останат в България, сметна за "24 часа" Георги Гегов, изпълнителен директор на компанията "Южен поток България". Изчисленията са на база 3,3 млрд. евро, колкото е предварителната оценка на тръбата, на компресорните станции и на приемния терминал на наша територия. 650 млн. евро отиват в бюджета за ДДС.

Първите разчети за строително-монтажните работи са за около 600 млн. евро, които ще влязат в български строителни фирми. Няма да допуснем чужди комисионери да
оберат каймака от строителството и да оставят трохите за 20-ина наши фирми. Имаме разбирателството от руската страна при подобна инвестиция да се получи ефект за тези бедни региони в Северна България, каза Гегов.

Самият газопровод е 538 км и още 320 км двойни тръби, за да се достигне максималният капацитет. От Провадия към Сърбия ще се транспортират 40 млрд. куб. м, 3 млрд. са за потребление в България и 20 млрд. за транспорт по сегашната транзитна система на "Булгартрансгаз" към Гърция, Турция и Македония. Ще има и 59 км отклонения.
Тръбата ще трябва да издържа над 100 бара налягане, затова е дебелостенна, диаметърът е 1400 мм. От Сърбия става по-тънка и по-малка.

Уникално съоръжение е приемният терминал на брега на морето. Газът ще излезе при температура до -5 градуса. На 2000 м дълбочина в морето температурите са отрицателни, обяснява Гегов. В приемния терминал ще се подгрява до 3 градуса. Това се прави, тъй като тръбопроводът пресича жп линия, пътища и ако се транспортира с минусови температури, има опасност от обледяване. Терминалът е скъпо съоръжение и е енергоемък. Подобен имало на "Северен поток", но по-малък.

На наша територия ще се строят три компресорни станции, като последната ще тласка газа на 200 км на територията на Сърбия. У нас не се произвеждат тръби, така че търговете явно ще бъдат спечелени от чужди фирми. Не правим и компресори.
За българския бизнес остават строителните и монтажните дейности.

Индустрията ще спечели от доставка на бетон, арматурно желязо, инертни материали. Автобусните фирми ще припечелят от превоза на работници. Ще влязат пари в джобовете и на хазяите, които ще предоставят покрив над главата на специалисти и работници, които ще строят газопровота. Не по-малко от 1500 работници ще участват в строителството. Това няма да са японци и китайци, уверяват от енергийния холдинг.
При приемния терминал ще бъде построена и подстанция за 6 мегавата, далекопровод на 110 киловолта. Компанията "Южен поток България" ще харчи ток и ще стане клиент на НЕК. Чуждите фирми, които изграждат газопровода,  ще се регистрират
в България и ще плащат данъци у нас.

Трасето минава през 11 области и 38 общини. Засяга над 30 000 декара земя и 11 000 имота, каза шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Собствениците на тези земи са над 50 000. Ще се иска право на преминаване. Тръбата е два метра под земята, така че над нея хората ще могат да продължат да си засаждат.
Според Гегов десетки милиони евро ще са обезщетенията за собствениците на имоти, под които ще минава газопроводът. След вземане на окончателното инвестиционно решение предстои съвсем скоро да се обявяват търгове за оценители на имотите. Оценките ще са по пазарни цени.

Къде точно ще минава трасето на газопровода, се пази в тайна, за да не започне изкупуването на земи по него. "Някой може да напазарува земята на баба Пенка и да иска после стотици хиляди", казва шефът на БЕХ.

Стартът ще е август 2013 г.

Оценката за въздействие на околната среда за "Южен поток" на българска територия ще бъде готова до 3-4 месеца. Изготвянето й е започнало със средства на компанията "Южен поток България" още през лятото на миналата година. Обиколени са всичките общини, правени са срещи с населението. Тъй като тя се прави за четири сезона, остава само да се направи оценка на зимата. Заключителното обществено обсъждане ще бъде през януари-февруари и ще я вкараме в Министерството на околната среда и водите, казва шефът на смесената българо-руска компания Георги Гегов.

Цялото трасе на газопровода е сондирано и е проучена цялата му геодезия и геология.
Техническият проект се изработва от украинската компания "ЮжнЫй гипрогаз" и българската "Газтех". След като бъде готов, ще е ясно колко ще струва тръбата. И това се очаква да стане към май месец следващата година, казва пък шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов.

Заблуда е, че "Газпром" ще финансира българската част от проекта, казва Гегов. Независим консултант, избран с конкурс - английската компания "Портланд ъдвайзър", работи финансовия модел и ще подготвя търговете за проектното финансиране. Готов е бизнес планът, готвят се тарифните такси.

Разрешението за строеж се очаква да бъде дадено от строителното министерство на 31 юли 2013 г., а до август да е избран изпълнител и да са сключени договорите, казва Андонов.

Над 10 млн. лв. за отчуждаване на имоти

За отчуждаване на имоти, през които ще мине трасето за "Южен поток", може да отидат над 10 млн. лв. Изчисленията са направени на база на очакванията, че ще трябва да се отчуждят 30 000 декара земя между Варна и Видин. Те са умножени по средните цени за земеделската земя в областите, в които се намират. Приемаме, че всички тези масиви са подходящи за обработване и държат пазарни нива.

Декарът в Северна България върви между 280 и 650 лв., или средно около 400 - 450 лв. Това прави между 12 и 13,5 млн. лв., необходими за отчуждаване. Сумата ще е по-малка, ако част или цялото трасе мине през земи, които са слабо атрактивни и по-евтини.
В случай обаче, че навлезе в най-плодородната част на Добруджа, може и да не стигне. Там традиционно земята е близо двойно по-скъпа в сравнение с другите райони.
Най-евтини са земите във Видинско сред всички райони в северната част на страната, където се предполага, че ще минат газовите тръби. Декарът годна за обработване земя върви между 280 и 360 лв. по данни на асоциацията на собствениците към края на второто тримесечие. В Плевенско пък цените са 450 и 650 лв./декар, а във Варненско - между 350 и 480 лв. за декар.

Шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов показва графика със сроковете по проекта "Южен поток".
Шефът на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов показва графика със сроковете по проекта "Южен поток".