Енергоспестяващи лампи, продавани у нас, носят риск за здравето. Крушките излъчват фенол и фталат, откриха изненадващо от Държавната агенция по метрология.

Евродиректива от 2007 г. категорично забранява използването фталати. Причината- те доказано водят до влошаване на репродуктивното здраве.

Инспектори от дирекция "Надзор на пазара" получили сигнала за крушките от семейство софиянци.

Възрастните хора се оплакали в писмо, че като включат енергоспестяващата крушка, от нея идва мирис, а мъжа го заболявала главата.

Първо си мислели, че това идва от повреда в инсталацията, и извикали техник. Проблем с нея обаче нямало.

Мария Джонева, главен експерт от дирекцията, купила лампи от същия модел от същия магазин и ги предала за изследване в лаборатория "Глобал тест". Изпитан е съставът на уплътняващия материал от цокъла на луминесцентната лампа.

Изследването е готово и заключението е: "В предоставената за анализ проба (компактни луминесцентни лампи, 26 вт Rеalux) се откриват изомери на фенол в ниска концентрация и не може да се очаква вредно въздействие върху потребителите. "В пробата обаче освен фенола открили и Buthyl-2-methylpropyl phthalate; Di-n-octyl phthalate; Phenol 2,4 - bis (1,1-dimethylethyl).

Опасните крушки не са китайски, уточниха инспекторите.

"24 часа" потърси проф. Николай Дишовски, шеф на катедрата по полимерно инженерство към Химикотехнологичния и металургичен институт.

Той е категоричен, че фталатите са абсолютно забранени севродирективата от 2007 г. Не е добре, че се излъчват от лампи, но зависи от концентрацията, каза Дишовски и веднага допълни че вредното влияние зависи от големината на помещението, разстоянието и т. н. После намери текста в евродирективата и прочете: “Фталатите доказано водят до влошаване на репродуктивното здраве, имат силно изразен мутагенен ефект, изразяващ се в геномни и генотипни мутации.”

Фенолът е забранено да се влага в производство още преди фталатите, каза още Дишовски.

Според учебник по органична химия, “ако фенол попадне върху кожата на човек, предизвиква изгаряния, защото пресича белтъчните вещества. Вредно действие имат не само разтворите, но и парите на фенола. Вдишан в малки количества, той причинява главоболия. При хронични отравяния се наблюдават: изменение в кръвта, въздействие върху централната нервна система, смущения в хранителната система, дразнене на дихателните пътища, раздразнителност, безсъние и други.”

МАРИЯНА БОЙКОВА

Тестват енергоспестяващи лампи, след месец ще знаем качествени ли са

Надзорът на пазара започва изследване на качеството на енергоспестяващите лампи.

Държавната агенция за метрология и технически надзор намери пари за сериозно изпитване на тези осветителни тела. В петък експерти вече купуваха 60 лампи, по 20 от един модел и един производител. След това ще бъдат предадени в една от светотехническите лаборатории в страната за изпитване.

Първата стъпка е енергоспестяващите крушки да греят 100 часа.

Едва след това ще започне изследването им. Ще се проучи дали тези осветителни тела отговарят на изискванията на еврорегламента за екопроектирането на ненасочени лампи в бита, или казано по-просто - дали отговарят на обявеното качество.

Ще бъдат измервани:

- светоотдаване на лампите - съотношие на светлинния поток към мощността на лампата;

- време на пускане - кога светва, щом натиснеш ключа;

- цветност;

- яркост;

- светлинен поток;

- коефициент на поддържане на светлинния поток на лампата. И у нас, и в света има сериозен медиен интерес към качеството на луминесцентните крушки.

Изпитването им ще продължи един месец, казват специалистите.

Само преди дни проверка на Държавната агенция по метрология и технически надзор доказа, че повече от 50% от слънчевите очила, продавани у нас, са некачествени и дори може да увредят зрението. (24часа)

Главният експерт от “Надзор на пазара” Мария Джонева пратила за изследване крушките. 
СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ И РУМЯНА ТОНЕВА
Главният експерт от “Надзор на пазара” Мария Джонева пратила за изследване крушките. СНИМКИ: ИВАЙЛО ДОНЧЕВ И РУМЯНА ТОНЕВА