Контрабандата на цигари не минава само през тайни канали и с подаване на нелегалните кутии под рафта. Проверка на "24 часа" показа, че се вихри и в интернет.

В сайтове за обяви наред с различни стоки и услуги могат да се открият оферти и за изгодно предлагани папироси. В един от тях оригиналният текст гласи: "Продавам евтини цигари без бандерол. "Марлборо" - 33 лева, "Парламент" - 45 лева, "Давидоф" - 45 лева, "Мурати" - 28 лв." За връзка търговецът е публикувал дори скайпа си. Стековете са с до 8 лв. по-евтини от оригиналната им цена.

Оферта в друг сайт е за български цигари - 10 кутии “Виктори” за 29 лв. Легално те струват с 5 лв. повече. Обявата е придружена със снимка, на която се вижда, че кутиите не са облепени с бандерол. Авторът й е от Пловдив и има уточнение, че е валидна до май 2010 г.

От един от големите вносители разказаха, че са засекли дистрибутор на опаковани поединично цигари с прикрепена към тях клечка кибрит. Предлагали се в кутия по 100 и оттам плъзвали в търговската мрежа.

Търговията на по 1 бройка е забранена, но въпреки това фирмата продавала продукта си публично, имала и сайт. Марките, които опакова, са различни, най-вероятно не взема цигарите от пазара, коментираха от производителя. Оттам сезирали няколко пъти отговорните органи.

Допълнителен проблем за бранша са ментетата. Последно за него алармираха от "Булгартабак", откъдето предупредиха, че се предлагат фалшиви "Виктори". Производителите се сблъскват и с други практики - като куриери, които разнасят пратки с нелегални цигари. Продажбите в интернет пък не ги изненадват.

Ако след вдигането на акциза върху цигарите догодина не се вземат допълнителни мерки за спиране на контрабандата, намерението да се ограничи тютюнопушенето няма да се реализира, казват от цигарения бранш. Отделно нямало да се постигнат и очакваните приходи в бюджета.

Според данни на "Булгартабак" през последната година нелегалната търговия с папироси е завзела още 9% от пазара. Оценката на бранша е, че след скока на цените от началото на 2009 г. със средно 25% контрабандата е минала 30%. Годишните загуби на хазната от това били за около 600 млн. лв. Прогнозите са, че при планираното ударно вдигане на акциза на цигарите до 76 евро на 1000 къса догодина цените ще се увеличат с над 40 процента. Така незаконният пазар щял да стигне 40 на сто.

За това щяла да помогне голямата разлика в цените на нашия пазар и на тези в съседните ни страни. В Сърбия например в момента най-скъпите цигари струват 1,53 евро, в Турция - 2,75 евро, в Румъния - 2 евро. У нас са 2,56 евро, а догодина се очаква да станат 3,09 евро.

Затова трябвало да се вземат допълнителни мерки за ограничаване на нелегалния внос. Сред каналите са и пасажерите, които пресичат границата със страни извън ЕС.

Освен граничния контрол трябва да се засили и този на вътрешния пазар. Защо например не се направят информационни кампании, насочени към потребителите на нелегални и фалшиви цигари, попитаха от един от световните цигарени концерни. Освен това трябвало да се затегне и контролът върху продажбата на непълнолетни. "Има забрана да се продава на деца, но да сте чули някой да е наказан. Как ще ограничим тютюнопушенето, като те купуват безпроблемно?", питат още от бранша. В Англия например на всички места за продажба на цигари висели табели, че ако лицето изглежда на до 25 г., трябва да представи лична карта. Ако не докаже възрастта си, излиза от магазина без цигари.

У нас според изследване на ЕС от пролетта на тази година 39% от хората пушат. С това се нареждаме на второ място в съюза по брой на димящите. На първо е Гърция с 42 на сто. Трима от 10 европейци над 15 г. са любители на цигарите, показва още изследването.

Според цигарения бранш поскъпването догодина първоначално ще доведе до драстично свиване на потреблението. Прогнозите обаче са, че това ще е само временно. Според някои от производителите пушачите ще се пренасочат към ръчно свиване на папироси.

В западните страни, където кутията тръгва от 5 евро, тази практика е популярна. В Германия например за последните 3-4 г. употребата на т.нар. нецигарени изделия бележи 15% ръст.

Тютюнът за ръчно свиване у нас е по-евтин, тъй като се облага с по-ниски ставки. Акцизът върху т.нар. други тютюневи изделия, към които са и пурите и пуретите, не е променян от 2004 г. Според бранша те са еднакво вредни, както и цигарите, и няма логика облагането върху тях да не се променя. Производителите напомниха и друга мярка, прилагана на чуждите пазари - в 22 страни в Европа продажбата на кутии с по 10 цигари е забранена. У нас ограничение върху минималния брой късове в пакета няма.

ВЯРА ИВАНОВА

 

Иван Биларев, шеф на “Булгартабак”: 100 евро акциз, но да няма нелегални

- Г-н Биларев, ще срине ли новият по-висок акциз "Булгартабак"?

- Не може да се каже, че ще се срине или ще изпадне във фалит. Пресилено е. Очакваме да намалее пазарният ни дял. Имаме и примери за това - през 2006 г. на един път с 2 стъпки акцизът бе увеличен от 19 на 39 евро на 1000 къса. Тогава при монополно положение и 95% от пазара продажбите на "Булгартабак" паднаха с 27%. Но не защото намаля тютюнопушенето.

- За сметка на контрабандата?

- Сега нерегламентираната търговия се движи около 30%. От опит знаем, че каквито и мерки да се вземат, има фактори извън България. Не казвам, че не вярвам в усилията на министър Дянков. Страните извън ЕС са с ниски ставки. В Сърбия са 40 евро на 1000 къса. В Македония - 14 евро на 1000 къса, в Украйна 10 евро. Тоест ще се увеличи трансграничната контрабанда.

"Булгартабак" не е априори против увеличението на акциза. Нека и 100 евро да е, но да няма контрабанда. Въпросът не е дали да се увеличи акцизът на 76 евро, а да се вдигне плавно и заедно с това да се предприемат и мерки срещу нелегалните, да се види какъв е ефектът от тях.

- Какви мерки трябва да се предприемат?

- Прелицезниране на търговците. Това да става от митниците. Ако трябва, да се свържат и касовите им апарати с данъчните. Всички търговци на акцизни стоки да се регистрират по ДДС. Трябва превенция сега. Да има наказателна политика, дори да хванат някого с два стека. Този комплекс от мерки да намали безбандеролните продажби, така ще влязат повече приходи в бюджета. Ако при този акциз от 30% контрабандата се намали на 20, приходите ще са с 250 млн. повече. При акциз от 64 евро на 1000 къса това ще са с 300 млн. повече. Т.е. намаляването на контрабандата ще доведе до повече приходи, отколкото вдигането на акциза. Правителството трябва да направи разчет кое е по-сигурно - да събере акциз на база на твърдата ставка (облагане на 1000 къса) или да въведе минимално изискуем акциз.

Не ни притеснява увеличението, а това, че ще намали бандеролните продажби. Контрабандата удря бюджета и на второ място този, който има най-голям пазарен дял. Така че интересът ни съвпада с този на държавата. Освен това проучванията в ЕС показват, че рязкото вдигане на цените не води автоматично до отказване от цигарите. Най-лошото е, че хората, които пушат контрабандни, не знаят какво има в тях. Това е още по-голям риск. (24часа)

 

Борото поскъпва с още 30 стотинки

Между 4,50 и 4,80 лв. ще струва с новия акциз кутия "Виктори" догодина, сочат разчетите на "Булгартабак". Цената й, както и на останалите марки, ще зависи от начина, по който скокът до 76 евро на 1000 къса ще бъде разпределен между двете компоненти на налога - адвалорна и специфична. Първата е процент от продажната цена, а втората се плаща на 1000 къса. Ако с повече се вдигне първата, се очаква да скочат по-силно марки като "Виктори", "Марлборо" и "Кент". Ако се увеличи втората пък, тежестта пада върху най-евтините цигари. Според предварителните прогнози догодина "Марлборо" ще струва 5,20 лв., "Вайсрой" ще скочи от 3 на 4,30 лв., а най-евтините сега цигари - "Кинг" на пловдивската фабрика, от 2,80 ще стигнат 4,10 лв.

Макар и почти накрая на годината, цената на борото се повишава с 30 ст., показа справка в регистъра на тютюневите изделия към финансовото министерство. От 3,90 лв. марката е регистрирана в края на септември на 4,20 лв. "Мурати" пък поскъпва с 10 ст. до 3,60 лв. (24часа)

В този сайт има обява за стек "Виктори" на цена от 29 лв.
В този сайт има обява за стек "Виктори" на цена от 29 лв.
Иван Биларев, шеф на “Булгартабак”
Иван Биларев, шеф на “Булгартабак”
Според разчетите новите акцизи ще увеличат приходите в хазната и ще намалят броя на пушачите. 
СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Според разчетите новите акцизи ще увеличат приходите в хазната и ще намалят броя на пушачите. СНИМКА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА