Още през март средствата по Програмата за развитие на селските райони за 2015 г. бяха възстановени в националния бюджет. Това съобщи зам.-министърът на земеделието Васил Грудев по повод информации, че ЕК спира връщането на 1,1 млрд. лв. за изпълнени през миналата година проекти.

“Спекулацията с въпросните 550 млн. евро са поредната публикация с най-различни бомбастични числа за спиране, неизплащане и т.н. по европейски програми”, каза Грудев. И уточни, че свикват пресконференцията само с цел да не пораждат спекулации, които са абсолютно неверни и нямат нищо общо с действителността. Парите, които са платени през 2015 г. и възстановени от Брюксел през март, били 552 млн. евро. Оставали 183 млн. евро по авансово плащане още от 2008 г.

“Това са обективните числа”, обясни зам.-министърът. Грудев потвърди, че има писмо от 29 април 2016 г. от дирекция “Одит” на главна дирекция “Земеделие” на ЕК. В него имало забележки и въпроси към сертифициращия орган.

“Но тук става въпрос за осчетоводяването на програмата и изчистване на счетоводни проблеми, а не за глоби”, обясни Грудев. Досега наложените санкции от ЕК по програмата за развитие на селските райони били за 26 млн. евро.