Все още няма разрешение
за строеж, не е купена и
държавната земя за
сателитния град до София

Две години след, като компанията на хонконгския милиардер Стиван Ло и партньорите му - “България Дивелопмънт/Холдинг/”, получи сертификат за приоритетен инвестиционен проект при Мусачево, няма и следа от строителство на сателитно градче за развлечение на богаташи.

Водените през 2014 г. от Стиван Ло партньори заявиха инвестиция от 1,625 млрд. лв. за ваканционно-развлекателен комплекс “Св. София”. То щеше да има 30 дка закрито море, хотели, казина и дори параклис.

Намерението бе в първите три години да се строи върху терени с обща площ 1 702 000 кв. м. Бе предвидено целият завършен проект да се разположи на 3 768 357 кв. м.

2 години по-късно

няма нищо

построено, не

са изкупени

земите и няма

разрешение

за строеж

През това време компанията бе купена от “Кепитъл Консепт Лимитед”. Срещу 7 млн. лв. бяха взети и 80% от голф игрището в Равно поле, бе платена и общинската земя.

Остана да се плати за държавната, която е основният терен, както и за нивите на частниците.

Заради държавната земя компанията на милиардерите от Хонконг подписа меморандум с държавата през 2014 г. и кандидатства за сертификат. Източници от инвеститорските среди казват, че в документите, които компанията е подала през 2014 г., за източник на финансиране е посочено набиране на капитал през борсата и от акционерите.

Сертификатът и меморандумът

позволяват да се

купи държавната

земя без търг

Правени били 6-7 пазарни оценки, но инвеститорът не ги приемал, казаха запознати. С последната, която била за около 19 млн. лв., инвеститорите били съгласни, но искали да плащат разсрочено, което не е позволено по Закона за инвестициите.

Не ме питайте за Стиван Ло, не искам да чувам, каза човек от Мусачево. Правени са срещи с над 400 наследници на частните земи, давано е капаро, но до сделки не се е стигнало.

На 8 септември на общо събрание на акционерите на “Кепитъл Консепт Лимитед” е било решено компанията да бъде отписана като публично дружество от Българската фондова борса.

А само преди два месеца - на 22 юни, на Българската фондова борса бе пусната най-голямата емисия финансови инструменти в историята на българския капиталов пазар. С нея “Кепитъл Консепт Лимитед” целеше да събере до 6,8 млрд. лв.

Мениджър по емисията е Manе Capital. Пред “24 часа” Веселин Захариев от инвестиционната компания заяви, че не е изключено дружеството отново да се върне на борсата. И че това не означава, че проектът за селище при Мусачево се е провалил. По него продължавало да се работи. Да се структурира, да се привличат инвеститори отнема време, каза Захариев. Ключови били разрешителните, лицензиите и наличието на пари, заяви още той.

В инвестиционните среди допускат, че една от целите на набирането на финансиране през борсата била за придобиване на българско гражданство. Това се насърчава от закона - особено за приоритетен проект, който се търгува и на борсата. Тоест, ако някой купи акции от компанията за 1 млн. евро,

би могъл да

разчита на

ускорена

процедура за

гражданство

Запознати коментират, че при работата на българските служби това явно е трудно.

В Българската агенция за инвестиции не са получавани официални писма, които да декларират оттеглянето на този инвеститор, каза шефът ѝ Стамен Янев и допълни, че очаква инвестицията да бъде осъществена.

Какво ще се случи с хонконгската инвестиция и лансирания Лас Вегас край Мусачево, ще стане ясно след година - когато изтича срокът за сертификата за приоритетен проект.