2016 г. за машиностроенето ще приключи успешно, има увеличение на експорта. От 2008 г. досега не е имало година като сегашната, в която във всички страни от ЕС да има растеж, което се отразява и на износа на машиностроителни стоки. Това заяви Илия Келешев, председател на камара „Машиностроене“. Има увеличение в износа на части за автомобилостроенето, това са инвеститори, които идват с готови пазари, отбеляза той.

Има увеличение и на производството на военна продукция, заяви още председателят на камара „Машиностроене“. Това е благодарение на многото усилия, умения на мениджмънта, и най-вече на това, че светът около нас гъмжи от войни. 

Има намаление на износа за Русия. Най-големият износител – „Мадара“ – Шумен съкрати няколкостотин работници вече и не работи за КАМАЗ. Предприятие, което досега 95% работеше оборудване за Русия, също съкращава работници, има задържане на износа, намаляване, не знаем как ще продължат нещата, заяви Келешев.

Той сподели недоволство от начина на комуникация с Агенцията за малки и средни предприятия. Но пък благодари на Министерството на образованието и на зам.-министър Деян Стаматов, който лично отишъл да види каква е ситуацията с механотехникума в Радомир, който искали да спасят.

Големият проблем е в липсата на подготвени кадри, няма и обучение в професионалните и висшите училища, заяви мениджърът човешки ресурси на "Арексим" Недялка Стефанова.

Тя посочи, че само в два университета в България се изучава професията полимеростроене, а това всъщност е бъдещето на индустрията. Стефанова даде за пример, че дори при голямо предприятие като "Арексим" на територията на област Смолян, в местната професионална гимназия не се изучават специалности, които биха си намерили работа във фирмата.

НЕДЯЛКА СТЕФАНОВА
НЕДЯЛКА СТЕФАНОВА