Новият ръководител на компанията за България, Македония и Косово Калин Димчев смята, че анализът на финансова информация е основа за успеха на един лидер

Новият изпълнителен директор на Microsoft за България, Македония и Косово Калин Димчев е започнал кариерата си като човек, който дава съвети на инвеститори къде да вложат парите си, изследвайки бизнеса на цели отрасли. Преди февруари 2017 г. когато оглави българския офис на Microsoft, бе в продължение на 4 години кънтри мениджър на IBM за България.

Г-н Димчев избра списание "Иноватор", за да даде първото си интервю на новата висока позиция.

След като завършва Американския колеж в София, Калин Димчев заминава за САЩ да учи бизнес администрация, счетоводство и икономика в „Dowling College“ в Ню Йорк. По-късно специализира в „London Business School“.

Но още като студент в Ню Йорк започва работа в „American Express Financial Advisors” на позиция помощник анализатор. Компанията извършва финансови анализи за клиенти с портфолио от инвестиции в различни области. Там основното му задължение е да прави анализи и да препоръчва на клиентите продукти за инвестиции, както и да анализира тяхното представяне.

Роден е през 1979 година, а годините, през които работи в Ню Йорк, са между 1998 и 2004 година. Точно

времето, когато се пукна dotcom балонът

„За първи път усетих, че нещо става в този сектор от икономиката, когато клиенти започнаха да губят между 10 и 30% от портфолиото си. Особено онези от тях, които имаха малко на брой инвестиции и ги бяха насочили към dotcom сектора. Защото това бе пренаситен пазар на инвестиции, с очаквания, които не отговаряха на действителността“, разказва Димчев.

Днес Калин Димчев има навика да чете подробно финансова информация и гледа да е информиран за всичко, свързано със световните финанси.

Той дори смята, че анализът на финансова информация е основата за успеха на един лидер. Опитът му в тази сфера например сега непрекъснато му помага да бъде близо до клиентите на компанията. А това е особено важно за днешния етап от развитието на Microsoft .

В световен мащаб Microsoft инвестира над 1 милиард долара годишно в развойна дейност, свързана най-вече със сигурността на данните и с облачните услуги. Работи се много за повишаване на дигиталните умения на децата и за проникването на информационните технологии в сферата на образованието.

Да се работи в мултинационална компания, чийто хедофис е в съвсем друг часови пояс, може да не изглежда винаги лесно. Но пък с дигиталните канали за комуникация и различните системи за управление на бизнеса, много от които са създадени от самия Microsoft, преодоляването на разстоянията става нещо съвсем стандартно.

Първото управленско действие, което е предприел, идвайки в компанията през февруари, е да се срещне поотделно с всеки служител. Отделил е за всяка среща по половин час

Едно от първите публични събития, на които Калин се появи като кънтри мениджър на Microsoft, бе откриването на „Microsoft Innovation Center“ в „София Тех парк“ през март. Той е изграден заедно с партньорите ICB и „Start it Smart“ за подкрепяне на предприемаческата екосистема, като дава достъп на млади и предприемчиви българи до съвременни технологии и решения на Microsoft, за да развиват и реализират успешно иновативни проекти. Тази помощ е безплатна за тях.

За най-малките

В България годишно Microsoft инвестира 250 хил. щатски долара в различни образователни програми като обучение на учители, разработване на електронно съдържание и имплементиране на образователни платформи.

Например платформата Office 365 Education към момента се използва в над 800 училища в страната. Office 365 Education осигурява безплатни инструменти за съвместна работа на ученици и учители.

Изграждането на облачни услуги и внедряването на облачни технологии е друг фокус от дейността на Microsoft, върху който компанията се е съсредоточила в последните години и то не само в световен мащаб, а и в региона, казва Калин Димчев.

В България Microsoft работи с Националния осигурителен институт в посока намаляване на разходите и оптимизиране на работните процеси, чрез използване на облачни технологии. В допълнение НОИ изгради система, която свързва държавите от ЕС в обща система за електронен обмен на социално осигурителна информация (EESSI).

Когато работи, Димчев има предочитания към такива устройства, които допринасят за по-голяма ефективност и производителност в работата. И едновременно с това са малки и удобни. По отношени ена мобилните телефони изискванията му са да са мултифункционални и да издържат на водни пръски и потопяване. „Защото обичам водата“, казва Димчев. Той притежава капитанско свидетелство и обича приключенията с плавателни съдове. Документът му дава право да управлява съдове до 40 бруто регистър тона, които представляват лодки дълги до 15 и дори до 20 метра.

Целия материал и още много други интересни четива четете в новия брой 4 на списание „Иноватор“, който е на пазара от 16 май.