Над 13 млн. лв. за системата за електронна идентификация, МВР обяви поръчката

Новите лични карти, които ще съдържат и чип за електронна идентификация, ще имат и връзка към банкови сметки и системи за разплащания като PayPal. Тази информация ще прави лесно ползването и заплащането на държавни и общински услуги онлайн.

Това е записано в техническото задание към обществена поръчка за изграждане на системата за електронна идентификация, която в края на миналата седмица обяви МВР. Стойността на поръчката е за над 13 млн. лв. и включва изграждането на няколко регистъра, доставка на станции за работна идентификация и интернет портал, през който гражданите да ползват електронните услуги на държавата.

Подмяната на личните карти с електронни трябва да започне през следващата година. За изработването им обаче ще бъде обявена отделна обществена поръчка, става ясно от техническото задание.

Всички нови лични карти ще имат чип и той ще е активен. Ако гражданин

не желае да му бъде извадена електронна

идентичност, той трябва да посочи изрично това при изваждането на нова лична карта. Не така ще е при международните паспорти. Тук изрично ще се посочва желание чипът в паспорта да се ползва като електронна идентификация.

Електронните карти ще се вадят поетапно от началото на следващата година, а няма да има кампания по подмяна на всички лични документи, става ясно от техническото задание. През 2018 г. плановете на МВР са да подмени 609 832 лични карти с електронни и 495 212 международни паспорта. През 2019 г. ще бъдат извадени 599 727 електронни лични карти. Най-тежки ще са 2020 и 2021 г., когато на подмяна подлежат съответно 1 605 142 и 1 680 038 лични карти. През 2022 г. трябва да бъдат подменени 894 721 карти и след тази година всички документи вече трябва да имат чип с електронна идентичност.

Първото издаване на електронен идентификатор ще става след лично заявление пред МВР или лицензиран от него администратор на електронни идентификации. Дори, ако заявлението бъде подадено онлайн, ще се иска явяване на гише, където човекът да бъде разпознат физически.

Освен в личните документи електронна идентичност ще може да се издава и на други носители, предвижда заданието към обществената поръчка.

Тя ще е

свързана с

ЕГН-то

Не е пречка обаче на едно ЕГН, т.е. на един човек, да бъдат издадени няколко електронни идентификатора. Тогава системата ще разпознава кой се ползва благодарение на серийния номер на чипа.

Електронният идентификатор ще се ползва за общуване между гражданите и държавата през специален портал за гражданите. В него те ще имат възможност и да получават обратна връзка от администрацията, заявените документи, както и да следят кой и по каква причина е искал достъп до електронната им идентичност. Освен това ще има и мобилно приложение, през което също ще могат да се заявяват услуги с електронен идентификатор.

През портала хората ще могат и временно да спират идентификатора си. При неактивен чип обаче няма да могат да ползват електронни услуги.

До 2018 г. свързват регистрите и край на хартията

До края на годината ще бъдат свързани различните държавни регистри и така администрациите ще могат да си подават една между друга документи. Това съобщи шефът на Държавна агенция “Електронно управление” Росен Желязков пред Би Ти Ви. Това реално трябва да сложи край на разнасянето на хартии от един чиновник до друг, което в момента извършват гражданите и бизнесът.

“Основният принцип в електронното управление е еднократно събиране на данни и многократна употреба”, обясни Желязков.

Желязков разказа и за взаимоотношенията си с омбудсманката Мая Манолова и главния прокурор Сотир Цацаров, след като през 2013 г. като главен секретар на Министерския съвет бе обвинен за аферата “Костинброд”, но съдът го обяви за невинен. След края на делото Желязков засякъл в Министерския съвет Мая Манолова, която подаде сигнала за “Костинброд”. Манолова го попитала: “Сърдиш ли ми се?” и получила отговор “Не, Мая”. По подобен начин преминала и случайната му среща с тогавашния прокурор Роман Василев. Към главния прокурор Сотир Цацаров пък изпитвал респект и уважение.