За 202 800 лв. са продадени 56 000 м кабели от тролейбусната мрежа на Перник, съобщи Людмила Лозанова - синдик на обявеното в несъстоятелност общинско търговско дружество "Тролейбусен транспорт", цитирана от БТА. Купувачът е фирма от област Стара Загора. Той е спечелил мрежата на търг в конкуренция с още петима кандидати, уточни Лозанова.

Получените средства ще се разпределят между НАП и бившите работници и служители на предприятието. Има възможност да бъдат изплатени 89,9 процента от вземанията им, уточни Лозанова.

Синдикът бе поканен на заседание на Общинския съвет, за да даде разяснения относно демонтирането на контактно-кабелната мрежа на тролейбусите в Перник. Тя е изградена със самооблагане на гражданите и нарязването й предизвика вълнения сред перничани. С ликвидацията й градът загуби екологичния си транспорт.

Търговете за разпродажба на активите на бившето транспортно дружество продължават. Следващият е насрочен на 8 юни, посочи Лозанова.

В края на 2015 г. Пернишкият окръжен съд обяви неплатежоспособност на "Тролейбусен транспорт" ЕООД и откри производство по несъстоятелност на дружеството заради задължения от около 4,9 млн. лв.