Според българския министър на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски и неговия македонски колега Горан Сугарески изграждането на железопътната линия София-Скопие е приоритет, съобщава скопският телевизионен канал A1On, цитиран от “Фоукс“.

„Железопътната връзка е от съществено значение за свободния поток на пътници и стоки, а за реализацията на проекта са необходими средства за изграждане на железопътната линия от македонска страна, за модернизацията на линията от София до Гюешево, както и за доизграждането 2,5 км трасе от Гюешево до македонската граница“, посочиха министрите.

Московки заяви, че очаква гаранции от македонската страна за изграждане на линията от село Беляковце до българската граница и добави, че вече са осигурени средства за модернизация на железопътната линия София-Перник-Радомир-Гюешево.

Двамата министри се съгласиха, че с бюджетите на двете държави трудно може да се реализира железопътната връзка и добавиха, че е необходимо с общи сили да се търсят инвеститори от чужбина.

Министър Сугарески информира за напредъка на проекта за изграждане на линията от Крива Паланка до границата с България, който трябва да се реализира в близост до границата между двете страни и за който е необходимо изграждането на трансграничния тунел „Деве баир“.