Компанията Епъл е махнала от своя онлайн магазин за сваляне на приложения (app store) набор от приложения, които позволяваха на потребителите да заобиколят строгата интернет цензура в Китай, предадоха Франс прес и ДПА, като се позоваха на съобщение на американската компания.

Засегнатите от това компании разкритикуваха действията на "Епъл" и ги определиха като опасен прецедент. Те казаха, че така "Епъл" приема цензурата на Пекин.

От магазина за приложения са премахнати всички по-важни приложения за виртуални частни мрежи (Virtual private network - VPN) за мобилната операционна система iOS. Според критици на мярката тя може да подтикне към подобни действия и други страни, които контролират достъпа до интернет.

От години китайските потребители на интернет се опитват да заобиколят цензурата, забраняваща използването на Фейсбук и на Туитър. За целта потребителите използват виртуалните частни мрежи и приложенията за тях. От началото на годината обаче компаниите, които разработват софтуерни продукти, трябва да получават от китайското правителство лицензи, за да могат да предлагат услуги за виртуални частни мрежи в Китай. Така се е стигнало до решението на Епъл да премахне някои приложения за виртуални частни мрежи от магазина си за приложения.

"Поискаха от нас да премахнем някои приложения за виртуални частни мрежи в Китай, които не са в съответствие с новите разпоредби", се казва в изявление на Епъл. "Тези приложения остават на разположение в други онлайн магазини, в които са налични", се допълва в изявлението.

Два доставчика на тези приложения - Екпрес и Стар - разкритикуваха решението на Епъл. Те казаха вчера, че са били информирани от Епъл, че техните продукти за виртуални частни мрежи вече не са на разположение в Китай. Компанията Стар определи това като опасен прецедент, който може да породи сходни действия в страни като например Обединените арабски емирства, в които правителствата контролират достъпа до интернет. Компанията Експрес изрази разочарование от случилото се, което определи като най-драстичната мярка на китайското правителство досега за блокиране на използването на виртуални частни мрежи. Компания изрази притеснение, че Епъл подпомага Китай в нейните усилия за цензура.