Ще бъдат възстановени известните места в

него - зала “Десислава”, Червеният салон,

Овалната зала, виенската кафе-сладкарница,

отново ще отвори и бирхалето

Столичният “Гранд хотел България” ще се превърне в 5-звезден, а нов етаж на сградата няма да бъде строен. Това съобщиха от компанията, собственик на сградата, която е паметник на културата. През 2016 г. фирма “Гранд хотел България 2016” купи хотела. Тя се държи от бизнесмена Мирослав Печев – вносител на кафето “Лаваца" и собственик на парк-хотел “Витоша” в София.

Сградата на бул. “Цар Освободител” в столицата ще бъде реновирана при абсолютен респект към архитектурния стил, в който е изградена, и той няма да бъде нарушен, твърдят от компанията на Печев.

Оттам допълват, че до този момент при всичките проекти, свързани с имоти, Печев

няма нито едно

нарушение на

законите и

наредбите,

касаещи

строителството

И че за ремонта на “Гранд хотел България” има по-скоро кампания, която цели да злепостави проекта и която не е основана на конкретни факти, че ще бъде нарушен законът и няма да се запази оригиналната фасада на сградата.

Плановете предвиждат

пълен ремонт на

емблематичния

за София хотел,

където доскоро работеха само сладкарницата, книжарницата и част от залите. Ще се изгради и ново 5-етажно тяло откъм ул. “Аксаков”.

Ще бъдат запазени и обновени всички известни места вътре - зала “Десислава”, Червеният салон, Овалната зала с красивото стълбище, виенската кафе-сладкарница на партера. Ще бъде възстановено и отново ще работи и бирхалето в сутерена.

Единствено няма да има книжарница, а на нейно място ще се появи лоби бар. Целта на новия собственик е да възстанови хотела, а също така

да спре рушенето

на сградата

Объркването, че ще бъде променена височината с още един етаж, идвало от внесеното предложение за цялостен ремонт на подпокривното пространство. В момента последният етаж е дръпнат навътре и на практика стаите там са със скосявания, които не отговаряли на съвременните изисквания за 5-звезден хотел. Преди години тези помещения били използвани от администрацията на хотела, когато той работел. След ремонта последният етаж ще бъде дръпнат навън и ще е В момента последният етаж на хотела не може да се използва и според архитекти загрозява цялостния облик на сградата.

В момента последният етаж на хотела не може да се използва и според архитекти загрозява цялостния облик на сградата.

на една линия

със съседните

сгради,

така че напълно щял да се запази досегашният архитектурен стил. Работният устройствен план е внесен за съгласуване в Националния институт за недвижимо културно наследство. Обследване на сградата показало, че тя е в добро състояние и не се налагат специфични мерки за укрепване. Помещенията на последния етаж са в лошо състояние, тъй като не са поддържани.

Помещенията на последния етаж са в лошо състояние, тъй като не са поддържани.

Всъщност “Гранд хотел България” е бил посещаван от доста известни личности. Например цар Борис III често посещавал хотела и сядал в Червения салон. Допреди време там се пазеше и телефонът, по който можели да се свързват с царя.

Пази се и

столът, на който

Хилари Клинтън

е седяла

при първото си посещение в България, когато придружаваше съпруга си и тогавашен президент Бил Клинтън.

“Гранд хотел България” е построен през 1934-1937 г., след като Чиновническото застрахователно дружество провежда конкурс за своя Доходна сграда. Конкурсът е спечелен от архитектите Станчо Белковски и Иван Данчов.

Концертната зала “България” е разрушена при бомбардировките над София и е възстановена между 1946 и 1948 г. След това бе обновена през 2002-2003 г. През 1978 г. комплексът е обявен за архитектурен паметник на културата от национално значение.

Парк хотел “Витоша” в София, който също е собственост на Мирослав Печев.
Парк хотел “Витоша” в София, който също е собственост на Мирослав Печев.
Сградата на ББР е реставрирана по точно такъв проект, по който ще се възстанови и “Гранд хотел България”.
Сградата на ББР е реставрирана по точно такъв проект, по който ще се възстанови и “Гранд хотел България”.
Хотелите “Сахер” (предната снимка) и “Кемпински” във Виена са възстановени по същата технология, каквато ще се използва и за сградата на бул. “Цар Освободител”.
Хотелите “Сахер” (предната снимка) и “Кемпински” във Виена са възстановени по същата технология, каквато ще се използва и за сградата на бул. “Цар Освободител”.