Китайската телекомуникационна компания ZTE се включва в проекта за изграждане на комплекса “Света София” между Равно поле и Мусачево, превръщайки го в “умен град”. Това е съобщил китайският вестник “Чайна дейли”, цитиран от “Медиапул”.

Инвестицията на китайския милиардер Стиван Ло, за която се знае от 4 години, представлява комплекс от жилищни и офис сгради, както и развлекателни съоръжения. ZTE се е обърнала още преди две години към инвеститора, предлагайки му концепция за първия корпоративно ръководен умен град в Европа.

Площта, на която ще се разпростре “Света София”, е 1560 декара. В тях ще се разположат модерен изложбен и търговски център, 24 сгради тип кули, хотел, жилища, закрита арена и развлекателни съоръжения. Инвестицията е за над 1,5 млрд. долара.

На последното си заседание правителството се съгласи да подпише анекс към споразумението за държавна подкрепа за инвестицията. Тя ще се изразява в изграждане на довеждащата инфраструктура и административна помощ при регулирането и окрупняването на парцелите. Към момента не всички терени са купени, но за повечето от тях са сключени предварителни споразумения за покупко-продажба.