Прогнозата за поне 8-процентен ръст на туризма в България за това лято е на път да се сбъдне. Според данните на НСИ, разпространени вчера, през първия интензивен в туристическо отношение летен месец - юли, чуждите туристи у нас са били 2,022 млн. Това е с 8% повече в сравнение със същия месец на 2016 г.

През юли броят на чуждите туристи е най-високият от 2008 г. насам. От тогава до сега спад на гостите от чужбина е имало само през летните месеци на 2009 и 2015 г.

Данните за летуванията на български граждани в страната излизат по-късно. Вчера НСИ разпространи само цифрите за българите, пътували в чужбина през юли. Те са били малко над 665 хиляди, което прави ръст от 15,3% в сравнение със същия месец година по-рано. Тенденцията за тяхното увеличаване също е постоянна от 2010 година насам, като преди това е имало сериозен спад.

От чужденците, посетили България през юли 2017 г., 62,3% са от страните от ЕС, като ръстът на тези посетители е 9,8% на годишна база. С най-голям ръст в сравнение с година по-рано са посещенията на граждани на Испания, Великобритания, Италия, Гърция, Белгия, Полша, Холандия, Румъния и Германия. Румънците и германците са и в топ 3 на гражданите, които посещават най-много България през юли 2017 г. (Виж графиката.)

Посещенията у нас на граждани на страни извън ЕС също се увеличават, но с 3%на годишна база. Най-голям е ръстът на посетителите от Украйна - 19,7%, но сред гостите от тези страни най-многобройни са тези от Русия.

Водеща цел на посещенията на българи в чужбина през юли си остават страните от ЕС и особено Италия, Австрия, Испания и Франция. Посещенията в Русия са намалели с 13,4 на сто.