Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров ще са новите изпълнителни директори на Банката за развитие

Билян Балев, Ангел Геков и Илия Кирчев ще бъдат освободени от  оперативното ръководство

Стоян Мавродиев, Румен Митров и Николай Димитров ще бъдат тримата нови изпълнителни директори и членове на УС на Българската банка за развитие (ББР).

БНБ одобри техните номинации в петък и ги вписа в регистъра си за ръководни органи, който тя води. Предстои заседание на надзорния съвет, който трябва да гласува кадровите рокади.

Стоян Мавродиев бе шест години председател на Комисията за финансов надзор, която контролира целия небанков финансов сектор.

Румен Митров оглавяваше дирекция ,,Координация, анализ и политика на регулаторната и надзорната дейност” във финансовия регулатор.

Николай Димитров пък до момента бе шеф на кредитирането в Българската банка за развитие.

Според устава на ББР тя може да има трима изпълнителни директори. Фактът, че одобрените номинации са три, означава, че ще има пълна промяна на топмениджърското ниво.

От оперативното ръководство на банката ще бъдат освободени и тримата досегашни - Билян Балев, Ангел Геков и Илия Кирчев. Източници на “24 часа” твърдят, че банката ще се раздели изцяло с Билян Балев и Ангел Геков. Третият - Илия Кирчев, ще бъде запазен, но само като член на управителния съвет.

Новото ръководство, промени в политиката по кредитиране и промени в Устава на ББР ще бъдат гласувани от общото събрание, съобщиха междувременно от икономическото министерство. Вече то, а не финансовото е принципал на банката.

“Целта на промените е да гарантират още по-успешното управление в контекста на най-добрите практики”, уточняват от икономическото министерство.

Информирани категорично отрекоха твърдения в медиите, че промените в устава на банката ще сложат лимит от 5 млн. лв. за една кредитна експозиция към големи компании.

Билян Балев, Ангел Геков и Илия Кирчев ще бъдат освободени от ръководството