Инвеститори от затворените морски курорти предлагат настоящите концесионери да поддържат плажовете, докато влезе в сила новият Закон за концесиите през 2019 г.

Плажовете на Албена, Ривиера, Слънчев ден и Св. Константин и Елена могат да бъдат оставени на настоящите им концесионери, докато новият Закон за концесиите започне да работи.

Това е една от идеите, които собствениците на комплексите, чиито плажове има опасност да се окажат в съмнителни ръце заради недомислия в законотворчеството, ще предложат на правителството.

“Добър вариант е, защото така ще има време да се обмисли по-различната роля на тези курорти и да се намери вариант да се стопира безумието”, коментира собственикът на Слънчев ден Георги Гергов.

Хаосът е

предизвикан от

новия Закон за

концесиите,

който бе гласуван по Коледа от депутатите, но реално ще влезе в сила през 2019 г., тъй като трябва да бъдат изработени регистър, наредби, стратегия и т.н. През 2018 г. изтичат концесиите на затворените комплекси, които са били получени при приватизацията.

Изпълнителният директор на Албена Красимир Станев предреча убийство на семейния курорт, ако друг наемател държи плажа, тъй като той ще държи лост за въздействие върху целия комплекс.

От три месеца

предложението

за нови

концесионни

процедури

отлежава

в Министерския съвет и не е ясно какъв модел ще бъде избран.

Материалът “Готви се унищожаването на затворените морски комплекси” на “24 часа” предизвика огромен интерес сред инвеститорите и читателите, които познават тези качествени туристически продукти. В сайта той бе прочетен до 18 часа от близо 70 хиляди души, коментираше се оживено в социалните мрежи.

Според туристическия министър Николина Ангелкова едно от възможните решения на проблема с плажовете на затворените комплекси е, докато новият Закон за концесиите започне да работи, плажовете на тези места да се дадат за

стопанисване

временно на

наематели

“По реда на новия Закон за концесиите от 2019 г. плажовете ще се отдават само със състезателна процедура. До края на годината Министерството на туризма има възможност да подготви тези процедури, така че плажовете да не останат безстопанствени. Оттам нататък се надявам максимално бързо от Министерския съвет да бъдат изготвени изискуемите по новия закон документи, така че той да почне да работи. Ако междувременно концесионен договор изтече, а и тъй като тези процедури са сложни и продължителни, можем да дадем съответния плаж временно под наем”, обясни министър Ангелкова.

“Според конституцията плажът е държавна собственост и всеки, който го стопанисва, е длъжен да осигури пешеходен достъп до ивицата”, каза Ангелкова. Тя допълни и че държавата не може да си позволи да остави никой плаж безстопанствен.

Собствениците на затворените комплекси реплекират, че

плажовете не са

безстопанствени

като някои южни плажове, а имат персонал, на когото плащат заплати и през зимата.

Във всеки 5-годишен договор на наемател е отбелязано, че при концесия той ще се оттегли. Кой тогава очаква, че въпросният наемател ще инвестира в плаж, който може да изгуби след година, питат се собствениците. С днешна дата е стопиран търг за плажа в Слънчев ден след жалба на собствениците. Има и търг за наемател на плажа на Ривиера, спечелен от фирма, близка до Маргините, който Ривиера обжалва.

От кабинета на ресорния за туризма вицепремиер Валери Симеонов казаха за “24 часа”, че всички процедури за плажовете, които министерството провежда в момента,

не са

съгласувани с

него и всички са

в ущърб на

инвеститорите

в туризма.

“В края на миналата година ГЕРБ приложи трик и отложи за 2019 г. влизането в сила на текстовете от Закона за концесиите, които са за морските плажове. Заради това се стигна и до тази блокада”, коментира пред “24 часа” вицепремиерът Валери Симеонов.

“В момента имаме следния парадокс, че всеки по целия свят знае всичко за концесията на летище София, но плажовете са супернационална тайна и всичко е на тъмно”, заяви още той.

“Редно е търговете да се организират по-рано. За плажовете, чиито концесии ще се дават 2019 г., това трябва да стане през 2018 г. Но като отложиха тези правила и се стигна до сегашната ситуация да вземат плажа на курорт като Албена. Ето, честито”, заяви още Симеонов.

Според вицепремиера са нужни и промени в Закона за Черноморското крайбрежие, за да бъдат намалени сроковете, за които се дават плажовете на частници.

Вероятно тази позиция на коалиционния партньор на ГЕРБ да е причина за “отлежаването” на предложенията за нови концесионни процедури на плажовете по морето.

“Що за идиотщина е да даваш плаж за 20 години все едно е ценни метали. Нямаш никаква инвестиция, купуваш шезлонги по 10 лв. и ги даваш под наем за 30 лв. На първия ден си избил инвестицията. Заради това и масово всякакви мутри са се устремили към плажовете”, обяснява ситуацията Симеонов.