Фермери и занаятчии от България и Румъния ще могат да се договарят и сключват сделки по интернет чрез електронен фермерски магазин. Община Велико Търново обяви обществена поръчка за близо 200 хиляди лева за създаването на такава интернет платформа, съобщиха от общината.

Проектът е с европейско финансиране от 656 хиляди евро. Платформата, наречена “Честна сделка”, ще бъде интегрирана с популярните електронни платежни системи, ще има и фермерски пазари, обясни Мариела Цонева, ръководител на евродирекцията в община Велико Търново. “Мотивът е да създадем нова, модерна среда за търговия и да направим практически очи в очи срещи между фермерите и занаятчиите от двете държави”, каза Цонева.

Планира се интернет платформата да е готова до една година. Нейното ползване ще е достъпно от цял свят и в първите три години ще е безплатна за потребителите. Очаква се от нея да се възползват предимно селскостопански производители и занаятчии от двете страни на Дунав, но тя ще може да се ползва и от предприемачи от други видове бизнес.