Сроковете за подмяна на касовите апарати и софтуера, с който работят, може да бъдат удължени. Това заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова при обсъждане на промени в закона в четвъртък.

С наредба на финансовото министерство от септември миналата година се въведе изискване всички фискални устройства да предават в реално време данни в НАП. Сроковете за подмяна на устройства, които не го правят, са до септември тази година за фирмите с регистрация по ДДС, а за останалите - 30 юни 2019 г.

Стоянова обеща да се обсъди възможността подмяната да става поетапно, по браншове, като се започне от най-рисковите. Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова добави, че след срещи с бизнеса било решено срокът за бензиностанциите да се удължи до края на 2018 г. Димитрова не се ангажира с конкретен брой апарати, които трябва да се подменят, но по данни на финансовото министерство става дума за 50% от работещите в момента.

Димитрова съобщи още, че водели разговори с мобилните оператори, през които минава дистанционната връзка с НАП. Те обяснили, че отчитането става не в реално време, а с 5 минути закъснение.

Комисията обсъди и въвеждане на глоби за манипулиране на софтуер и за недопускане на данъчни до компютрите при проверка.