Голяма част от бизнеса ще бъде доволен от тези промени. В момента тези от тях, които искат да бъдат на светло, искат да работят по правилата, не могат поради нелоялната конкуренция на другите, които манипулират софтуерите си. Това заяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова след като парламентът гласува окончателни промени в Закона за митниците. Напрежението в залата ескалира около текст, който предвижда изисквания за въвеждане на софтуер за управление на продажбите. Въпросната технология трябва да бъде свързана и със системата на НАП.

„Един касов апарат струва между 100 и 150 лв. От 2011 г. досега мога да попитам колко пъти сте си сменили телефоните. Технологиите вървят напред. Нормално е един апарат с технология на фискалната си памет от 2011 г., 2018 г. или 2019 г., когато ще се случи това, да трябва да се ъпдейтне неговият софтуер или ако той е много стар, да се закупи нов”, обясни тя.

Нямало всички касови апарати да се сменят. Закупените през последните три години, били от по-нов клас и модел. За тях щяло да се наложи единствено ъпдейт на фискалната памет. Нямало информация обаче какъв е броят на тези устройства, каза Стоянова.

Според Стоянова твърденията на опозицията, че промените ще ударят малкия бизнес, са абсолютно необосновани.

„Това, което гласувахме в зала се отнася за онези обекти, които имат софтуер за управление на продажбите. Ще ви го кажа просто: в един магазин или ресторант освен касов апарат или фискален принтер, има компютър, на който е инсталиран софтуер за управление на продажбите”, обясни тя.

Сервитьорите качвали продажбите на този компютър. Сега се въвеждали изисквания към въпросния софтуер.

Тя прочете някои от нововъведенията : „не съдържа модули, позволяващи заобикаляне на изискванията на наредбата. Не съдържа модули, както за промяна, изтриване или друг вид манипулиране на информацията в базата данни, с която работи софтуерът.

„Всички знаете, че при проверките, които вършим през последната година, се констатираха изключително много случаи, в които манипулацията се извършва от този софтуер. От него има възможност данните за продажбите да изчезнат. Всички искаме светла икономика”, каза тя.

Измененията били начинът, по който да се изсветли икономиката, да се осигурят повече осигуровки, повече данъци в бюджета щели да дадат възможност за пенсии, за увеличаване на заплати и здраве.

„Популизмът на БСП трябва да има някакви граници. Не може от една страна да искаш допълнителни разходи, а от друга – да заставаш на подобна позиция, когато се прави поредната стъпка за изсветляване на икономиката.

Сред новите изисквания били и софтуерите на електронни магазини, които през последната година значително увеличили продажбите си, а тенденцията щяла да продължава, както е по света.

„Фокусът трябва да бъде насочен и към контрола на продажбите, които извършват тези магазини. В момента това не е регламентирано достатъчно добре”, заяви тя.

Промените се наложили чак сега, тъй като технологиите се развивали. Разкривали се възможности за друг начин за избягване на данъците. За това и изискванията на НАП се променяли.

„За съжаление държавата винаги е една крачка зад тези, които искат да укриват данъци”, смята Стоянова.

Изказванията на БСП били проедна атака и манипулация, за да чуят хората негативи, в голямата си част измислени. Според председателката на бюджетната комисия именно в сферата на общественото хранене, на търговията на едро и дребно, се въртели най-много сиви обороти. Това бил генераторът на сива икономика.

Няма лицензиране на дейността по производство на касови апарати. У нас няколко български фирми ги произвеждали, обясни Стоянова и допълни:

„Всеки, който може да произведе или внесе касов апарат от ЕС, е свободен да го направи, стига да отговаря на тези изисквания, за които става дума”

Коментарът й бе относно твърденията на БСП, че фирми близки до ГЕРБ се занимавали именно с тази дейност.

„Който желае може да осъществява този бизнес. Най-лесно се чуват обвинения за лобизъм. А това с близки до ГЕРБ, е върхът. Това са глупости. Даже не ги знам кои са те и не желая да ги знам. Аз работя с асоциацията на тези фирми, защото те имат три асоциации, с тях сме водили многократни разговори”