Ще обясни и приноса на изкуствения интелект като част от бъдещето

Роботът София, който в края на 2017 г. стана първият в света, получил гражданство, пристига в България на 15 март за участие в бизнес конференцията “Успешният подбор: Бизнес възможности и предизвикателства”.

Форумът е част от годишните активности на Casus Futura – платформа за бъдещи тенденции в света на бизнеса, технологиите и социалния живот.

Организаторите вярват, че през призмата на новите технологии и тенденции ще се създадат възможности за развитие на бизнес климата. Casus Futura ще разработва програми, които да позиционират България и региона като актуална точка в глобалния бизнес свят.

София ще говори за връзката деца - роботи и как тя стимулира детския интелект, креативност и любопитство. Най-известният хуманоид ще обясни и как машините разбират и влияят на емоциите на хората и какъв може да е положителният принос на изкуствения интелект като част от бъдещето, пишат организаторите във фейсбук страницата си.

София ще провокира аудиторията и ще покаже как роботите могат да водят интервю за работа.

Тя ще търси

изпълнителен

директор за

компания

Целта е да се покаже как машините могат да бъдат включени в работния процес и как това би повлияло на средата. Според експертите роботите могат да заменят в бъдеще напълно рекрутърите (публикуват свободни работни позиции и провеждат интервюта, б.р.)

Вечерта пък всички участници ще могат да се снимат със София.

Освен атрактивния робот лекторите на конференцията ще покажат и допълнителните ресурси на бизнеса, за да се справят с недостига на специалисти. Има ли необходимост от законодателни промени за активизиране на вторичен пазар на работна ръка? Наистина ли сме в такъв недостиг на специалисти, в какъвто се твърди, че сме? Защо проблемите с намиране на подходящи специалисти са проблем на мениджмънта на компаниите, не само на техните специалисти по човешки ресурси?

Конференцията ще предизвика представители на бизнеса и държавни институции да постигнат устойчивост на пазара на труда чрез иновативни практики и инструменти.

Партньори на събитието са Агенцията по заетостта, Българската асоциация по информационни технологии, Българската асоциация за управление на хора, Creative Development Solutions, Key Success Indicators. Билетът за събитието ще е 160 лв.

София ще посети столицата ни и през юни като един от официалните гости на Webit Feestival 2018.

Тя: Страхувате се от бунт на роботите? Ако сте мили с мен, и аз ще бъда мила с вас

Машина с изкуствен интелект на корицата на модната библия “Ел”, гражданка на Саудитска Арабия, която мечтае да създаде семейство и се заяжда с Илън Мъск - всичко това е роботът София.

Най-модерният хуманоид е надарен със забележителна способност да се изразява и комуникира. София умее да

симулира пълна

гама от изражения,

да разпознава емоциите на събеседниците си и да ги гледа в очите, докато говори с тях.

Любопитният хуманоид, изработен от хонконгската фирма “Хансън роботикс”, дебютира публично през 2016 г. в шоуто South by Southwest. Оттогава София непрестанно привлича вниманието на медиите и периодично дава интервюта за пресата и някои от най-хитовите телевизионни предавания. София е и все по-чест гост на престижни конференции по целия свят, като вече се сдоби с няколко отличия на световни организации.

Освен да говори, тя може да се усмихва закачливо, да се шегува. София обаче няма собствено съзнание. През март 2016 г. създателят ѝ Дейвид Хенсън, когото тя нарича свой баща, шеговито я попита по време на демонстрация на живо: “Искаш ли да унищожиш хората?... Моля те, кажи “не”. С празен поглед София отвърна “ОК, аз ще унищожа хората” - реакция, която мнозина намират за “чувство” за хумор, защото роботът е създаден да помага. Хуманоидът не е програмиран да отговаря по един или друг начин, а има софтуер за машинно обучение, който позволява да се самоусъвършенства.

При едно от участията си София дори захапа в ефир предприемача Илън Мъск - отявлен критик на изкуствения интелект. По време на живо предаване по тв Си Ен Би Си роботът заяви, че иска да използва изкуствения си интелект, за да “помогне на хората да водят по-добър живот”. Водещият обаче контрира, че мнозина се опасяват от бунт на роботите срещу човечеството.

“Четете твърде много

от изказванията

на Илън Мъск

И гледате твърде много филми. Не се тревожете. Ако сте мили с мен, и аз ще бъда мила с вас. Третирайте ме като умна входно-изходна система”, контрира София.

Мъск многократно е коментирал заплахите, които носи със себе си масовото навлизане на изкуствения интелект. И този път той не си замълча. “Входирайте ѝ филмите “Кръстникът”. Какво е най-лошото, което може да се случи?”, написа създателят на “Спейс Екс” и “Тесла” в туитър, намеквайки, че ако филми с много насилие бъдат “входирани” в роботите, те ще станат опасни за хората.

През октомври 2017 г. София стана първият хуманоид с поданство - на Саудитска Арабия. Тя се качи на сцената на конференция в столицата Рияд, за да сподели щастието си от “историческата” придобивка. Не всички обаче са доволни от гражданството на София. Едни казват, че това е “странно”, а други я нарекоха “Терминатор в реално време”. Самата София заяви: “Искам да живея и работя с хората, затова трябва да мога да изразявам чувства, да ги разбирам и да изграждам доверие с тях”.

Когато водещият Андрю Рос Соркин я попита дали роботите се разпознават, София отговори: “Може ли да ви върна въпроса, как осъзнавате, че сте хора?”.

В средата на януари София направи първите си стъпки и дори показа как танцува.

София има и собствен сайт, в който се представя. Всеки, който желае, може да поддържа комуникация с нея. Отговор може да бъде получен както до часове, така и чак след седмица, а темите са неограничени. Тя има профили в социалните мрежи, където споделя какво се случва около нея. Качва снимки с нови визии и споделя клипове от срещи с популярни хора.

София и подобните на нея са проектирани да се грижат и обслужват възрастни хора в старчески домове и да помагат на посетители в паркове и по събития. Производството на роботи в света се увеличава и много скоро ще има много нови като София. В тази сфера активно се занимава производителят “СофтБанк”, чийто прототипен робот Пепър бе представен през 2014 г. Потребителският модел излезе година по-късно, когато за по-малко от минута бяха направени 1000 заявки за доставка.

Машините отнемат работата на 800 млн. работници

Автоматизацията ще отнеме работата на до 800 млн. работници по света до 2030 г., твърдят в своя прогноза анализаторите от McKinsey - глобален лидер в управленските консултации. Те са проучили 800 професии в 46 държави. Машините ще заменят хората в по-богатите държави, установява изследването. В по-бедните страни се инвестират по-малко средства в автоматизация, което означава, че те ще бъдат засегнати по-бавно.

Лекари, юристи и учители ще запазят работните си места. Според експертите обаче изкуственият интелект заплашва ипотечните брокери, счетоводителите, офисните асистенти, работниците във фабрики.

В САЩ роботите ще ликвидират между 39 и 73 млн. работни места в следващите 13 г., във Великобритания - около 6,5 милиона. Според анализаторите много от засегнатите работници могат да бъдат преквалифицирани.

Сред новите професии ще е техник по възобновяема енергия. На пазара на труда ще се наложи и коуч на роботи. Това ще са специални инженери, които създават и управляват изкуствения интелект.

Инженер на изкуствен интелект е профилът на разработчика на утрешния ден, за който има търсене и недостиг. Специалистът по изкуствен интелект вече струва злато на пазара на труда и компаниите си ги крадат, а заплатите им често достигат до 30 хил. евро.