До 3 месеца общините решават кои язовири да прехвърлят към новото държавно предприятие, което се създава, за да стопанисва водоемите, които общините не могат да поддържат. То ще поеме и останалите държавни язовири. Това са част от новите промени в законодателството за рисковите проблеми на язовирите, изготвени от шест министерства и Агенцията за метеорологичен и технически надзор. Те бяха представени от вицепремиера Валери Симеонов на среща в Министерския съвет. 

Освен новото държавно дружество се създава и специализирано държавно търговско предприятие, което ще извършва поддръжката и ремонтните дейности на язовирите. След изтичането на трите месеца едно от търговските дружества към Министерството на икономиката ще поеме буферно поддръжката на водоемите, докато държавното предприятие бъде създадено. 

Промените в закона включват още класифициране на язовирите по два основни фактора - големина и опасност. Включени са и текстове за стопанисване на дигите и прилежащата територия на язовирите. Ще бъде дадена и точна дефиниция на понятието язовир. 

"Формулирахме промените за обхват, контрол, поддръжка и ремонтни дейности на всички язовири. В резултат от усилията на Агенцията по метеорология 6000 са установените язовири, установена е и тяхната собственост. Нещо, което в последните 26 години беше тера инкогнита. Промените ще бъдат внесени в парламента веднага след Великден", каза Валери Симеонов.

НЕК досега стопанисваше едни от най-големите язовири. До този момент статутът им не беше уреден и как те са предоставени на НЕК. Тя ги стопанисваше, но без да ги управлява. С промените това ще се изясни, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.