Китайската национална ядрена компания, която официално заяви интерес да изгради АЕЦ „Белене“, е извънсистемен играч, с когото никой в България не е имал предварителни договорки. Тя е в състояние да изгради централата на по-ниска цена отколкото това щеше да стане чрез използването на руска ядрена технология. Това заяви по Би Ти Ви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски.

Според него държавата ни би могла да има минимално участие в проекта чрез апортиране на съществуващото на площадката оборудване. Той обаче изказа съмнение, че голяма част от това оборудване би могло реално да се използва, тъй като китайските реактори макар и от типа ВВЕР, се различават от руските.

Хиновски заяви че е доволен от изказването на премиера Бойко Борисов, че проектът ще е изцяло частен и за него няма да се дава държавна гаранция, нито ще има дългорочен договор за изкупуване на тока. Според Хиновски няма никаква пречка една ядрена електроцентрала да е дори изцяло частна, тъй като този тип енергетика е много силно контролиран. Хиновски смята, че китайската компания би могла да изгради 2 или 4 реактора.