Меморандум за газовата връзка ще подпишат България и Сърбия утре на срещата на върха, заяви министърът на българското председателство Лиляна Павлова на дискусия на тема "Инвестиционен потенциал на Западните Балкани" в НДК. 

На следващия ден - 18 май, ще бъде подписан меморандум и между България и Македония. Освен меморандумите на срещата утре ще се случат още две важни неща, заяви Павлова. "Първо, 28-те европейски лидери с 6-те балкански да приемем декларацията, че европейската интеграция е необратим процес. Второ, на основата на тази декларация да приемем Софийския дневен ред, който стартира от 17 май и в следващите години да започне реализацията на конкретни проекти."  

В Софийския дневен ред са включени три основни стълба - институционални реформи в Западните Балкани, като част от утвърждаването на върховенството на закона, сигурността, мерките и борбата с организираната престъпност и миграцията, и как по-добре да инвестираме и да развием потенциала в региона и регионално-икономическата зона. 

"Премиерът Борисов е основният двигател, моторът на този приоритет. Още в Лондон той представи този пакет от проекти от над 30 млрд - хибридно циментиране от Европа, националните бюджети и национални финансови институции", каза още Павлова.