България е сред водещите държави в Европа в добивната индустрия

Достъпността и устойчивостта на ресурсите и доставките на суровини са от ключово значение за стабилността на ЕС, важни са и още фактори, за които са необходими общи усилия.

Това заяви председателят на Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия Цоло Вутов при откриването на Европейския минен и бизнес форум в София в петък.

Включването на форума в календара на първото българско председателство е от изключително значение, каза още Вутов. Той допълни, че Научно-техническият съюз по минно дело, геология и металургия подкрепя тази значима инициатива.

“Сред участниците във форума има и представители на страни от Западните Балкани, един от основните акценти на българското европредседателство. Европейската перспектива и свързаност на този регион има както политическо, така и икономическо и социално значение за ЕС. И наред с развитието на инфраструктурата, инвестициите в минното дело също може да се окажат важен ресурс в бъдеще”, заяви още Вутов.

По време на форума енергийният министър Теменужка Петков обяви, че минералносуровинната индустрия е базата, на която се развива всеки един от основните сектори за икономиката. Тя уточни, че след задълбочен анализ на правителството са изготвени законодателни промени срещу незаконния добив, който е сред основните проблеми.

На форума беше поставен въпросът за законодателството в сектора и намаляването на вредните емисии.

Експертите се обединиха около мнението, че не трябва да се забраняват напълно тецовете на въглища, но е необходим регламент, който да регулира работата им.

Според ректора на Минно-геоложкия университет Любен Тотев трябва да имап плавен преход към нисковъглеродна икономика.

“Тецовете на въглища трябва да останат, но да се направят екологични промени. Електроенергията от въглища е сравнително сигурна, но централите трябва да направят филтри”, каза пред “24 часа” Николай Вълканов, председател на Българската минно-геоложка камара. Той допълни, че в европейската минералносуровинна индустрия страната ни е сред водещите.

“Това е стратегически отрасъл в икономиката и създава приблизително 5% от БВП, а 43 хил. са пряко заетите лица, Производителността на страната е 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията, а износът възлиза на над 3 млрд. евро, като добивът за 2017 г. е 97 млн. тона”, допълни Вълканов.

На минния форум бе посочено още, че иновациите в сектора са важни, както и образованието, което дава подготвени кадри. Бъдещето на сектора и показване на добри примери също бяха тема на конференцията.