Оборотът на този пазар е около 60-70 млн. лв. за година. Най-динамични са инвеститорите, които влагат от 5000 до 20 000 лв. Златото е по-търсено от среброто, защото е освободено от ДДС. Доходността на юбилейните монети зависи от борсовата цена на метала в момента, а ликвидността се осигурява от специализирани дилърски къщи или банки, които ги изкупуват. Тя може да достигне и до 10 пъти номиналната стойност, а в най-лошия случай да бъде продадена по номинал.

Юбилейните монети са част от този пазар, но той е

по-рисков и

труден

Реално и инвестиционните, и юбилейните монети всъщност са кюлчета злато, сребро или друг ценен метал. Доходността на инвестицията в златни и сребърни монети се влияе и от инфлацията, защото металът съхранява стойността на парите.

Най-важното правило е към този тип инвестиция да се гледа дългосрочно. При изчисляването на доходността обаче трябва да се знае, че те изискват специално съхранение, което означава разходи за сейф или друго средство за охрана срещу крадци.

Възпоминателните монети, които сече Монетният двор на БНБ, са такива, на които се

отбелязва

годишнина от

историческо

събитие

или се почита паметта на историческа личност. Те може да са изработени от различни метали и сплави и имат основно колекционерска стойност. Най-търсените след златните са сребърните с частично позлатяване.

Хората, които купуват юбилейни монети, е добре да знаят, че те са законно платежно средство и затова имат номинал, изсечен на лицевата страна. Това означава, че притежателят им би могъл да отиде в касовия салон на БНБ и да поиска тяхната стойност в левове. Тънкостта обаче е, че номиналът им драстично се различава от емисионната цена. Например монетата “Екзарх Антим I” е с номинал 100 лв., но емисионната ѝ стойност, на която може да бъде купена, е 950 лв.

Експерти изброяват следните фактори, които определят цената на юбилейните монети.

Първият е

тиражът

- колкото по-малък е той, толкова по-рядка е тя и търсенето е по-голямо. Тиражи от хиляда-две хиляди бройки се считат за потенциално перспективни, но при тиражи над 10-20 хил. бройки шансовете за вдигане на цените се смятат за нулеви. 90-95% от нумизматичните продукти не си вдигат цената, но дори и да я вдигат, това не ги прави добра инвестиция, защото за тях почти няма ликвидност.

Ако инвестиционните монети се влияят от борсовата цена на златото и среброто, при юбилейните има по-скоро

емоционална

добавена

стойност,

категорични са експерти.

Периодично БНБ изтегля от обращение определени емисии юбилейни монети. Преди месец това се случи с емисиите от 1999-2012 г. Правилото, което се спазва в такива случаи, е, съответната емисия да е била в обращение поне 5 години, обясниха от БНБ за “24 часа”.

При подбора на събития се спазвало правилото да не се произвеждат възпоминателни монети на теми, които дискриминират човешкото достойнство и морал. Не се издават и такива, които да отбелязват определена личност приживе. Те не може и да са свързани с търговски дружества или неправителствени организации.

За всяка възпоминателна монета се определят номинална стойност и срок за пускане, както и техническите характеристики. Решението за тиража се взема след съпоставка с евентуалното търсене на нумизматичния пазар - и у нас, и в чужбина, и разходите за производството.

Българската народна банка взе решение да извади от обращение възпоменателните монети, емитирани в периода 5 юли 1999 г. - 31 декември 2012 г., които престават да бъдат законно платежно средство от 15 май 2018 г. След тази дата възпоминателните монети, емитирани в този период,

ще се обменят

на касите на

Българската

народна банка

по номинална стойност без ограничение на количеството, без такса и със срок на обмяна до края на 2019 г.

Йосиф Аврамов, учен и любител нумизмат:

Когато влезем в еврозоната, сигурно ще има възпоминателна монета за лева

- Господин Аврамов, какви са причините БНБ да изтегля определени емисии юбилейни монети? Наскоро това се случи с емисиите от 1999-2012 г.

- През последните три години в паричното обращение циркулират възпоминателни монети за едва 7,4, 7,6 и 7,6 млн. лв. - твърде незначителен обем от цялото количество банкноти и монети. Повечето такива монети, емитирани в този период, отдавна са в колекциите на български и чуждестранни нумизмати.

В момента в обращение от тези емисии най-вероятно са едва по няколко бройки от тях, т.е. по няколко десетки монети, а от някои емисии и нито една. Това последното е меродавно за емитираните от злато. Затова

БНБ има право да

изтегля от обращение

слабо използвани

монети

Това е обичайна практика не само за нея, но и на всяка централна банка по света.

- Изтеглянето отразява ли се на нумизматичната им стойност и как?

- По принцип да, но това не става веднага, а стойността им ще се покачва плавно в течение на годините. Нумизматичната стойност е най-висока за отсечените от злато, но те не са много на брой, а и са с твърде малък тираж. През следващите десетилетия точно златните монети от посочения период от 13 г. най-много ще поскъпнат.

- Какво определя тази стойност всъщност?

- Най-краткият отговор е: търсенето и предлагането. Парите също са стока като всички останали, независимо че те са едновременно всеобщ еквивалент, средство за размяна и средство за натрупване на богатство или съкровище.

- Как трябва да се определят събитията, които да бъдат отбелязвани с такива монети ?

- БНБ има много прозрачна емисионна политика по отношение на възпоминателните монети. Според мен БНБ ще емитира

юбилейни монети за

всички по-значими

събития,

които ще се състоят у нас.

- Инвестиция ли са те и какво определя тяхната доходност?

- Да, по принцип те са добра инвестиция. Не само нумизматите, а и редица състоятелни хора в света инвестират в юбилейни монети и това се счита за твърде изгодна инвестиция.

Към днешна дата доходността или цената на българските не е твърде висока в сравнение с емитираните от Ватикана например, но това е относително. След влизането ни в еврозоната, когато въведем еврото и българският лев престане да циркулира в паричния оборот, т.е. влезе в историята, очаквам цената на възпоминателните ни монети да нарасне по-чувствително.

- Какво ги прави по-ценни- събитието, тиражът, дефекти в емисията, металът, от който е изработена, или всичко това заедно?

- На практика всички изброени фактори са в основата на ценността на една монета. Но като че ли от най-голямо значение са:

относително

ограниченият тираж и

видът на метала

При съвременната техника, с която разполага българския монетен двор, на практика отсичането на монети с дефекти е изключено. Но все пак всичко е възможно и машините и хората, които ги управляват, понякога грешат. Не очаквам, предвид изключително строгия контрол това да се случи през следващите години, а още в по-малка степен за банкнотите.

Йосиф Аврамов
Йосиф Аврамов