Към 30 юни 2018 г. "Булгартрансгаз" ЕАД отчита приходи от транзитен пренос на природен газ в размер на 99 730 хил. лв. Приходите от пренос на природен газ по националната газопреносна мрежа са в размер на 43 964 хил. лв. Приходите от балансиране са 6 818 хил. лв. Приходите от съхранение на природен газ са 1 133 хил. лв., а тези от безвъзмезден газ са 30 138 хил. лв. Това показва отчетът на дружеството за първите шест месеца на 2018 година, публикуван от Министерството на финансите и цитиран от БТА.

Общо приходите на дружеството са в размер на 185 599 хил. лв. Печалбата от оперативна дейност в края на първото полугодие на тази година възлиза на 43 907 хил. лв. Общо всеобхватният доход за периода е 47 133 хил. лв. Общите активи на "Булгартрансгаз" ЕАД към 30 юни 2017 г. са в размер на 2 384 678 хил. лв. Към тази дата е отчетен общо собствен капитал на дружеството в размер на 2 128 372 хил. лв. Общо нетекущи пасиви са 192 678 хил. лв., а общо текущи пасиви са 63 628 хил. лв. Общо пасивите са в размер на 256 306 хил. лв.

Приходите от дейността са формирани основно от приходи от предоставени услуги по пренос на природен газ на територията на страната, пренос на природен газ от границата с Румъния до границите с Гърция, Турция и Македония (транзитен пренос на природен газ съгласно сключено споразумение с ООО "Газпром Экспорт" - Русия), съхранение на природен газ в ПГХ "Чирен" и балансиране на пазара на природен газ.

При извършване на услугата по пренос на природен газ от границата с Румъния за Турция, Гърция и Македония е необходим природен газ за работа на компресорните станции, който представлява технологичен газ (газ за технологични нужди). Технологичният газ, необходим за работата на компресорните станции по пренос от Румъния за Турция, Гърция и Македония, се предоставя безвъзмездно на Дружеството от ползвателя на тази мрежа, за които се извършва услугата. "Булгартрансгаз" ЕАД отчита този безвъзмезден газ като текущ приход и текущ разход, което не оказва влияние върху финансовия резултат.

Заради Правилата за балансиране на пазара на природен газ в сила от 01.10.2017 г., "Булгартрансгаз" ЕАД в качеството му на балансьор извършва търговско балансиране на пазара на природен газ, което представлява компенсиране на разликите между количеството природен газ, подадено от даден ползвател на газопреносната мрежа на входните точки, и количеството природен газ, изтеглено от този ползвател през изходните точки на мрежата. Задължението на балансьора е да покрива индивидуалните дисбаланси на ползвателите на газопреносните мрежи. В тази връзка и в съответствие с въведения "Входно-изходен" тарифен модел от 01.10.2017 г. са сключени договори за Достъп и пренос с клиентите и Дружеството реализира приходи от балансиране съответстващи на балансовите зони на газопреносните мрежи на територията на България - национална балансова зона и транзитна балансова зона.

Общите разходи за технологични нужди за първо полугодие на 2018 г. са 35 122 хил. лв. (2017 г.: 35 486 хил. лв.), в т.ч. технологични разходи по пренос на природен газ от границата с Румъния за Турция, Гърция и Македония на стойност 30 554 хил. лв. (2017 г: 30 588 хил. лв.). Полученият безвъзмезден технологичен газ за дейност транзитен пренос на природен газ от границата с Румъния за Турция, Гърция и Македония се признава като текущ приход. Безвъзмездно полученият технологичен газ се изразходва за поддържане работата на компресорните станции във връзка с транзитния пренос. Той се отчита и като текущ разход за технологични нужди, се посочва още в отчета.

Авансите за придобиване на активи в общ размер на 6 685 хил. лв. (2017 г. - 3 575 хил. лв.) се отнасят до: предплатени суми по сключени договори за строително-монтажни работи на оптична кабелна линия Ихтиман-Дупница, предпроектно проучване за газов хъб Балкан, газопроводно отклонение Търговище, строително-монтажни работи на оптична кабелна линия към Транзитния газопровод за Гърция - ГИС Дупница, основен ремонт на машинна зала към компресорен цех КС Полски Сеновец, строително-монтажни работи на оптична кабелна линия КС Полски Сеновец - АГРС Търговище, АГРС Ловеч - реконструкция, Реконструкция на ГО Враца 1.

Съществените активи, изградени и въведени в експлоатация през първото полугодие на 2018 г., са: реконструкция на защитно съоръжение при прехода на транзитния газопровод за Гърция през река Струма до гр. Бобошево на стойност 744 хил. лв.; магистрални и локални оптични кабели към преносни газопроводи в участъка от кранов възел "Николаево" до компресорна станция "Полски Сеновец" на стойност 5 491 хил. лв.; оптична кабелна магистрала "Батулци-Николаево-Плевен" и локален оптичен кабел "Златна Панега" на стойност 2 270 хил. лв.; разширение на транзитен газопровод за Турция в участъка Компресорна станция "Лозенец" - очистно съоръжение "Недялско" на стойност 46 779 хил. лв., припомниха от "Булгартрансгаз" ЕАД. Оттам добавят, че основните обекти, които са в процес на изграждане към 30 юни 2018 година, са ОМК Ботевград Чирен на стойност 1 847 хил. лв., модернизация на САУ на ГКА и общостанционна система на КС "Вълчи дол" и КС "Полски Сеновец" на стойност 3 549 хил. лв., разширение на газопреносната инфраструктура на "Булгартрансгаз" ЕАД до българо-турската граница, до българо-сръбската граница на стойност 12 860 хил. лв.

Авансите за придобиване на активи в общ размер на 6 685 хил. лв. (2017 г. - 3 575 хил. лв.) се отнасят до: предплатени суми по сключени договори за строително-монтажни работи на оптична кабелна линия Ихтиман-Дупница, предпроектно проучване за газов хъб Балкан, газопроводно отклонение Търговище, строително-монтажни работи на оптична кабелна линия към Транзитния газопровод за Гърция - ГИС Дупница, основен ремонт на машинна зала към компресорен цех КС Полски Сеновец, строително-монтажни работи на оптична кабелна линия КС Полски Сеновец - АГРС Търговище, АГРС Ловеч - реконструкция, Реконструкция на ГО Враца 1.

Съществената стойност на дългосрочни вземания представлява вземане на "Булгартрансгаз" ЕАД от Корпоративна Търговска Банка АД в несъстоятелност ("КТБ" АД (н)) в размер на 9 406 хил. лв. (2017 г.: 11 994 хил. лв.) Към 30.06.2018 г. ръководството на Дружеството е направило преценка относно възстановимата стойност на тези вземания и в резултат на това е призната загуба от обезценка в размер на 2 588 хил. лв. (2017 г.: 19 140 хил. лв.). За част от вземанията от КТБ АД (н) в брутен размер на 18 035 хил. лв., са налице особени обстоятелства, във връзка с което Ръководството на Дружеството е предприело действия по изваждане на тази сума от масата на несъстоятелността и възстановяването й в полза на "Булгартрансгаз" ЕАД.