Производителят на електромобили “Тесла” остава на борсата. Това съобщи в петък вечерта в официалния блог на компанията главният изпълнителен директор Илон Мъск, като обясни решението си с разговори със сегашните акционери на “Тесла”, които го убедили фирмата да остане публична.

Мъск, който притежава една пета от компанията, обмисляше да изтегли “Тесла” от борсата. Със съобщение в социалната мрежа туитър от 7 август той посочва, че по този начин ще се избегне краткосрочният натиск от представянето на финансови отчети на всяко тримесечие. Освен това Мъск съобщи, че е осигурено финансиране за изкупуването на акциите, но по-късно от компанията посочиха, че трябва да се доуточнят подробностите със саудитския държавен инвестиционен фонд.

Сделката за изкупуването на всички акции щеше да е на стойност 72 млрд. долара, тъй като според съобщението “Тесла” е щяла да предложи 420 долара за акция - с 23% над цената при закриването на търговията на 6 август. Инициативата му даваше възможност за избор - тези, които имат пакет акции, могат да останат в компанията като инвеститори или да ги продадат при курс от 420 долара.

От 7 август насам обаче стойността на акциите пада. Началото на седмицата също не беше благоприятно за Мъск, тъй като книжата започнаха търговията в Германия с още 5% понижение на цената и стигнаха 263,50 долара, съобщава CNBC.

Освен това обаче сега директорът на “Тесла” най-вероятно ще бъде разследван от Комисията по ценните книжа и фондовите борси в САЩ заради твърденията му, че финансирането е осигурено.

Срещу Мъск вече са заведени дела и от инвеститори с обвинението, че с публичните си изяви в туитър се опитва да влияе нечестно на цената на акциите във фирмата, съобщават световните агенции.

Това не са единствените проблеми за компанията. Към края на второто тримесечие на 2018 г. тя имаше 2,78 млрд. долара кеш, след като отбеляза загуба от 718 млн. долара.

Именно затова на “Тесла” може да се наложи да пусне и допълнителни акции на борсата, за да набере свеж капитал. Такова е и мнението на анализаторите, които смятат стъпката за начин за връщане на доверието на инвеститорите. В САЩ обаче скоро предстои Денят на труда, което значи, че много банкери и инвеститори не са на линия.

Единственият друг вариант за балансиране на финансите е по-високото производство на автомобилите Model 3. Американският производител на електромобили срещна трудности в изпълнението на собствените си цели за производството на този модел.