На 29 октомври в Хонконг се проведе форум за инициативата „Един пояс, един път" на тема „Инициативата в района на залива: Съвместно търсене на нови възможности". Над 300 представители от континенталната част, Хонконг и Макао съвместно обсъдиха възможностите за реализиране на регионалното сътрудничество в района на Големия залив (Гуандун-Хонконг-Макао) в областта на иновационните технологии и др., съобщава "Радио Китай".

Форумът бе организиран съвместно от вестник „Чайна Дейли" и Изследователския център за икономическото развитие по Пътя на коприната. Участниците проведоха дискусии на теми свързани със задълбочаването на регионалното сътрудничество в Големия залив и откриването на потенциал за иновации, конкурентоспособността на компаниите от страните и районите в обхвата на „Един пояс, един път", базирана на спазването на правилата и др.

На форума главният секретар на администрацията на специалния административен район Хонконг Джан Дзиенджун произнесе реч, в която каза, че иновационните технологии играят все по-важна роля за икономическото развитие. Съчетавайки политиките на централното правителство, преимуществата на благоприятната система на Хонконг могат да стимулират развитието на съответните области в района на Големия залив. Той посочи, че в момента хонконгското правителство планира да създаде хонконгско-шънджънски парк за иновационни технологии в района между Лок Ма Чо и Хуанган. Очаква се също той да привлече научно-технологични предприятия и изследователски институции от света. Управителят на Хонконг Кери Лам също спомена в тазгодишния административен доклад, че ще инвестира повече капитали за стимулиране на развитието на иновационните технологии.