Системата “Бонус-малус” ще заработи до 1 година

С до 25% по-евтини полици ще купуват добрите водачи. До 400% ще поскъпват задължителните застраховки за нарушителите на пътя.

Това предвижда наредба за коригиране на базовите тарифи за “Гражданска отговорност”, която Комисията за финансов надзор обяви за обществено обсъждане.

Системата, популярна като “Бонус-малус”, ще заработи реално една година след приемането ѝ. Тя разделя всички водачи и автомобили в 20 класа.

Базовият клас е

8-и и за него ще

важи цената на

полицата,

обявена от съответния застраховател.

Такъв клас получават автоматично всички водачи, всички собственици на коли и всички автомобили.

Бонус класовете, които ще носят поевтиняване, са общо седем- от 1 до 7. Максималното намаление от цената на полицата за безрисково шофиране ще стига до 25% от базовата цена.

Малус класовете са общо 12 - от 9 до 20. По тях ще се определя цената на застраховката за водачи, които шофират рисково и имат един или повече инциденти. Увеличението на цената за тях ще стигне до 400%, или 5 пъти спрямо базовата цена.

Ако за 1 година от въвеждането на системата, т.е. от 2020 г., водач или собственик

няма нарушения,

преминава в

следващ клас

и започва да получава поощрения през цената. След достигане на максималния клас бонус точките не се натрупват.

Регистрирането на всеки отделен инцидент се оценява по специална таблица и води до начисляване на съответен брой наказателни точки.

Нарушенията, които носят малус точки, са класифицирани в 7 категории, в зависимост от тежестта им. Най-леките са в първа категория и носят една наказателна точка. За такова се приема превишаване на разрешената скорост с 10 км в населено място, както и превишаване на разрешена скорост с 10-30 км извън населено място. Превишаване на скорост с 31-50 км извън населено място води до 2 наказателни точки.

Който шофира със скорост над разрешената или причини имуществени вреди до 300 лв., получава 3 наказателни точки. Неразрешено изпреварване, както и превишаване на скорост с над 50 км в час, трупат 3 или 4 точки в зависимост от това дали са в населено място или извън него. Цели 7 стават точките при управление на автомобил след употреба на алкохол, отнемане на предимство, опасни маневри, неспазване на дистанция, както и хулиганско поведение при шофиране.

10 наказателни

точки ще носи

умишлено

причиняване

на значителни имуществени вреди, телесни повреди, както и наличие на алкохол в кръвта с над 1,2 промила. Всички тези нарушения трябва да са установени с влязъл в сила акт или наказателно постановление. Информацията за него застрахователят ще взема от системата на КАТ.

Най-тежките нарушения са поставени в 7-а категория и имат общо 19 степени, като собственикът или автомобилът отиват в най-високия “Бонус- малус” клас, който води до 5-кратно поскъпване.

Поевтиняването или поскъпването на полицата зависи от наказателните точки. При една коефициентът, с който се поевтинява полицата, е 75%, при 2 - 76%, при 3- 77%, при 4 - 78%, при 5-79%, при 6- 80%, при 7- 90%. До 8 наказателни точки дават 100%, или нормалния размер на цената на полицата.

След тях обаче започва оскъпяване, което е по-стръмно - от 9-и до 20-и клас, както следва: 110%, 120%, 130%, 140%, 150%,160%, 190%, 220%, 250%, 280%, 310%, 340%, 370% и 400% .