Решението за участието като акционер на "Булгартрансгаз" в изграждането на LNG-терминала в Александруполис е много положителна идея. Това каза председателят на Комисията по енергетиката в Народното събрание Делян Добрев по време на кръгла маса на тема "Рискове и перспективи за енергийната сигурност на Югоизточна Европа" в София Хотел Балкан. Участието на българския системен оператор ще бъде с миноритарен процент и това не би натоварило Булгартрансгаз, добави Добрев. Според него средствата, които българската компания ще отдели за участието си като акционер в изграждането на този терминал, са символични на фона на разходите, които операторът прави за изграждането на инфраструктурата в страната. Освен това този проект е подкрепен от Европейската комисия /ЕК/.

Втората положителна промяна в енергийната стратегия е създаването на газова борса в България, изтъкна председателят на парламентарната енергийна комисия.

Участието в изграждането на LNG-терминала и създаването на газова борса са внесени в петък като промени в енергийната стратегия и ще бъде разгледани тази седмица в парламента, съобщи Добрев. По думите му те ще подобрят ситуацията с енергийната сигурност и енергийната независимост в България.

Освен това в момента "Total" в консорциум с "Repsol" и "OMV" прави трети проучвателен сондаж в Черно море, който ще приключи в края на декември и Добрев се надява в началото на 2019 г. да има добри новини за залежи на нефт и газ в България.