Промяна в закона дава възможност за преразглеждане на местностите

Сегашната забрана за дейности в защитените зони по Натура 2000 може да бъде заменена от по-меки мерки - ограничения или препоръки за постигане на целите на защитената зона, по преценка на министъра на околната среда и водите. Тази възможност се дава с промяна на Закона за биологичното разнообразие, която е пусната за обществено обсъждане от Министерството на околната среда и водите.

Мотивът на министерството е, че Директивата за местообитанията никога не е изисквала от страните членки в защитените зони да се въвеждат тотални забрани. “Практиката показва, че подобна политика по-скоро създава негативно отношение у заинтересованите страни към природозащитата”, се посочва в мотивите. От МОСВ посочиха пред “24 часа”, че изискването на директивата е просто да се вземат мерки за недопускане на влошаването на състоянието на местообитанията.

Например освен забраните за строителство в много Натура зони в Североизточна България сега там има и забрана за дълбока оран на земята, за трайни насаждения и т.н.

Освен това в закона се създава възможност зоните по Натура 2000 да не са вечни - те ще могат да се преразглеждат, когато се появят нови научни данни или когато се открие, че параметрите на зоната са определени въз основа на грешки в научните данни или изследванията, по които е определена зоната. Друга важна промяна е, че първичните данни за местообитанията на птици и животни, въз основа на които се определя дали една зона ще е под закрилата на Натура 2000, или не, вече ще са притежание на МОСВ.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов няколко пъти досега е казвал публично, че изследванията, които се правят от външни фирми, се предават на министерството само като краен продукт, но за много от тях липсват първичните данни.

Промените в закона засягат и самата система и органите за определяне на защитените зони. Вместо сегашния Национален съвет по биологичното разнообразие, в който влизат служители от различни ведомства, учени и еколози, се създава Национален консултативен съвет за мрежата Натура 2000.

От проекта не става ясно кой ще членува в този съвет, но той изземва всички досегашни функции на съвета по биоразнообразието по определяне на защитените зони. Самият екоминистър вече ще определя Национална приоритетна рамка за действие по мрежата Натура 2000, която ще действа 6 години, като ще се актуализира на всеки 2 години.