Комисия гласува той да влезе в сила от 1 юли

До 23 януари ще предложим на законодателя нови текстове в закона за горивата, които да изчистят проблемите, заради които се предлага той да бъде отложен с 6 месеца. Това съобщиха от Българската стопанска камара след среща с четири индустрии - минно-геоложката камара, петролната и газова асоциация, камарата на строителите и асоциацията на металургичната индустрия.

На среща за 45 минути били изчистени голяма част от проблемите. След една седмица текстовете вече ще са готови и ще се внесат в парламента. Ако законодателят приеме тази политика, законът можело да се приеме за седмици или месец, а не да се чака 6 месеца, обясниха от камарата.

Стана ясно още, че петролната и газова асоциация вече е член на БСК, след като в началото на годината обяви, че напуска КРИБ именно заради подкрепата от конфедерацията на отлагането с 6 месеца.

Предложението законът да влезе в сила от 1 юли бе гласувано в четвъртък от парламентарната комисия за борба с контрабандата.Отсъствието на представители от икономическото министерство предизвика скандал. Наложи се да бъде призован лично министърът на икономиката, който дойде в залата със закъснение.

По този повод шефът на петролната и газова асоциация Валентин Златев разказа виц: “Срещнали се песимистът и оптимистът. Песимистът казал - по-лошо не може да бъде, а оптимистът отговорил - може, може”.

Пред депутатите Златев припомни, че до 1 млрд. лв. на година стигат загубите от сивия сектор в горивата. Той бе категоричен, че системата на митниците БАЦИС продължава да бъде манипулирана. Сив сектор генерирали ведомствените бензиностанции и пристанища без измервателни уреди.

Златев посочи, че има стотици малки и средни фирми, които вече са изпълнили изискванията на закона. И допълни, че е съгласен да има промени за индустрията, която има резерви към сегашните му текстове, но да не се отлага влизането в сила. “В противен случай ще означава, че сме клекнали пред пари в брой и пред сивата икономика”, заключи Златев.