“Екокозметикс” използва само български природни продукти

Около 80% от билките в България са с лечебно действие. Сияна Кисьова е успяла да оцени това наше огромно богатство, създавайки успешен бизнес от него - компанията “Екокозметикс”, базирана в Хасково, произвежда разнообразни билкови сапуни.

Асортиментът включва 36 вида сапуни за профилактика, предварителна и последваща грижа на проблемни места на кожата. “С течение на времето кожата започва да старее, дехидратира се, затова от този момент трябва да започнат да се полагат грижи, за да се възстанови нейният баланс”, обяснява Сияна Кисьова. Всяка билка има определено въздействие върху кожата - има сапуни с боров катран, смрадлика, невен, лайка, алое, коприва, роза, прополис и др. Те се предлагат основно в аптеките като медицинска козметика и са плод на многобройни изследвания, анализи и опити.

Самата Кисьова по образование е инженер-химик и се занимава с козметика от 15 години. През 2006 г. създава компанията “Ния-милва”, която се занимава с производството на хотелски консумативи и пълен комплект козметика - сапуни, шампоани и всичко, което би трябвало да бъде налично в един хотел.

Още тогава Кисьова започва да работи с хора с увреждания. Самата тя е човек с увреждания, затова и наема такива служители. В момента те са половината от персонала. Работата им е съобразена с това, което могат да правят, така че да не се влияе на качеството на продукта. “Ние преценяваме на каква позиция може да застане всеки човек, така че да се чувства като част от колектива. За тях е изключително важно да са сред хора и да не са изолирани”, споделя собственичката на компанията. Главната им дейност е пакетирането, както и обслужването на машините, които са много модерни, автоматични и съобразени с всички нови технологии.

Когато основава фирмата си “Ния-милва”, Кисьова кандидатства по програма от Агенцията за хора с увреждания, която подпомага стартиращ бизнес. Благодарение на това тя успява да закупи първата си машина, а постепенно и персоналът се разраства - сега там работят 10 души, а в “Екокозметикс” – четирима.

Втората компания е създадена през 2018 г., като нейната цел е да реализира колкото се може повече екосъобразни продукти. Те съдържат не само билки, а и всякакви други природни богатства. Като например секрет от охлюв, който е с изключителни качества. Макар да е част от една модна тенденция, този продукт наистина е ефективен и почиства отлично кожата, категорична е Сияна Кисьова. Тя предлага и няколко вида детски продукти.

Вдъхновението да се занимава точно с този тип дейност идва от образованието ѝ. “Възможността да се смесва химия с природни продукти дава изключителни резултати. Аз много обичам професията си. С времето сме правили много опити с колеги в научната сфера и непрекъснато откриваме нови неща, които и нас ни учудват. Така човек добива желание да достигне по-дълбоко до възможностите на тези продукти, неизвестни за обществото. Същевременно мръсната околна среда създава доста проблеми, мнозина развиват алергии, а съществуват лесни начини за профилактика, преди да се разболеем”, разказва химикът.

В практическата работа обаче има много и различни изисквания. През 2018 г. Кисьова търси подкрепа от Българската банка за развитие, тъй като ѝ е нужна нова опаковъчна машина.

“От медиите научих за Микрофинансиращата институция „Джобс“ и съм изключително доволна от взаимоотношенията със служителите в нея, от отношението, което проявиха към мен като човек със стартиращо предприятие, както и от реализацията на една финансова помощ, с която ще мога да си купя неща, необходими за екологичните продукти”, споделя предприемачката. Благодарение на тази подкрепа тя има възможност да бъде по-мобилна, гъвкава и да предлага още по-голямо разнообразие.

Благодарение на програма, финансирана от Агенцията за хора с увреждания, Кисьова успява да купи първата си машина.
Благодарение на програма, финансирана от Агенцията за хора с увреждания, Кисьова успява да купи първата си машина.