Европейската комисия е наложила глоби на производителите на оборудване за безопасност на автомобилите Autoliv и TRW в размер на 368,3 млн. евро. Обвинението е за създаване на картел за доставка на автомобилни колани, въздушни възглавници и на волани на европейските автомобилостроителни компании, предаде БНР.

Комисията, която отговаря за антитръстовата политика в 28-членния Европейски съюз, заяви, че японската компания Takata не е била глобена, защото е предоставила на ЕК информация за съществуването на подобен картел.

"Това е вторият път, когато ние глобяваме доставчиците на оборудване за безопасност на автомобила поради тяхно участие в картел“, заяви европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер.

"Тримата доставчици се участвали в споразумение за увеличаване на техните печалби от продажбите на тези животоспасяващи компоненти. В крайна сметка подобни картели навредиха на европейските потребители и се отразиха неблагоприятно на конкурентоспособността на европейския автомобилен сектор, в който работят около 13 милиона души в рамките ЕС", допълни Вестагер.