Борбата с африканската чума по свинете ще бъде приоритетна в следващите няколко години. Това заяви във Велико Търново министърът на земеделието Румен Порожанов.

Той поясни, че контролът върху фермите от типа „заден двор“ остава труден.

Акцентът е да се опазят от заразяване промишлените свинекомплекси. Няма нови случаи на заразени прасета, увери земеделският министър, предаде БНР.

Във връзка с предстоящите Великденски празници и очакваното увеличение на румънски, молдовски и украински туристи у нас, се предвижда засилване на контрола върху храните, които те ще внесат, като превантивна мярка срещу разпространението на заболяването, посочи Румен Порожанов.

“Продължава и в момента дезинфекцията. Отново трябва да засилим, поне и от моя страна, контрола за изземването на продукти, които, обикновено, част от туристите си носят с непреработено свинско месо и сланина, и хипотезата чрез тези продукти да се пренесе заразата. При правенето на таксацията – преброяването на животните, също ще се наблюдава много внимателно, за да се види дали има други животни, тъй като там имахме и ограничения в лова“, заяви Порожанов.

Земеделският министър заяви, че не подкрепя появилите се предложения за поголовен острел на диви прасета като мярка за спиране разпространението у нас на заболяването африканска чума по свинете.