Изплатени са 2,2 млн. лв.

В момента по наредба може да се гледат до 5 свине тип заден двор. Дори тази бройка ще свалим на 3, и то само свине за угояване. Не може всяко лично стопанство да е станало и за развъдна дейност, защото повишава риска от разпространение на чумата. Целта на повишаването на нивата на биосигурността е намаление на епизоотичния риск. Това заяви земеделският министър Десислава Танева в кулоарите на парламента след изслушването пред депутатите за ситуацията с африканската чума по свинете.

Министърката обясни, че се работи по подмерки за финансиране на биосигурността. Очакванията са те да бъдат пуснати в края на годината и тепърва предстои да се изчисли какво може да е финансирането. От него ще могат да се възползват и засегнатите от чумата по дребните преживни животни, която беше през 2018-а.

Танева уточни, че ще се водят разговори с Еврокомисията за финансиране на репопулация на домашни свине. И обясни, че по правила не би трябвало да се разреши, защото условието е да има налице по-големи щети за популацията, а нашата е около 20%.

Тя подчерта, че пикът на заболяването е летният сезон и е важно следващото лято всяка свиня у нас да се отглежда в мерки за биосигурност. Танева акцентира, че е било важно разбирането, проявено от хората да се разделят с животните си, за да се избегне разпространение на болестта. В момента има 1 огнище в Голямо Враново, в което продължава унищожаването на още 1000 свине майки и 3600 подрастващи и в понеделник то ще приключи. Досега са общо 35 регистрираните огнища със 131 хил. засегнати животни. При тип домашни свине са 33 - в индустриални ферми са 7, във фамилни ферми са 3 и в лични стопанства са 23. Другите 2 огнища са при тип източнобалканска свиня. Танева уточни, че досега 7430 са подадените заявления, в 90 общини и 562 населени места са получили подпомагане на обща стойност 2,2 млн. лв.

По време на заседанието в четвъртък депутатите приеха и промени в Закона за лова и опазването на дивеча. С него се разширяват правомощията на земеделския министър. В случай на чума той ще може да променя срокове за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дива свиня. Промените, приети на първо четене, са внесени от Александър Сабанов от “Обединени патриоти”.