От дружеството казват, че и без това са в планов ремонт

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Стара Загора издаде днес, понеделник, принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел" край Гълъбово. Според инспекцията, мярката е наложена заради използване на неразрешено гориво - биомаса, което е нарушение на издаденото Комплексно разрешително за работа на "Брикел". По време на проверката на 3 септември, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, била открита неразрешена биомаса върху една от транспортните ленти, която подавала гориво към работещ котел, става ясно от съобщението на инспекцията. Освен това проверяващите се натъкнали наблизо и на голямо количество балирана за съхранение слама с осигурен достъп до централата.

От РИОСВ казват още, че мярката е заради невъзможността на оператора да спазва екологичното законодателство и ще остане в сила, докато не бъдат преустановени констатираните нарушения.

Изпълнителният директор на "Брикел" Янилин Павлов потвърди пред "24 часа" днес, че от РИОСВ са им направили предписания за подобряване на работния процес, но допълни, че и без акта за принудително спиране ТЕЦ-ът е щял да спре заради планов ремонт, предвиден по график месец по-рано. Това е станало днес сутринта. Като цяло централата осигурява около 80 мегавата електричество, предназначено за свободния пазар и спирането й няма да се отрази на този пазар.

В "Брикел" работят около 1000 човека. В близкия град Гълъбово вече се чуват призиви централата да бъде затворена, защото замърсявала въздуха на миньорския град, там хората масово се оплакват от проблеми с дишането. От друга страна обаче, дружеството осигурява евтино парно отопление на местните.

В близост до "Брикел" с разрешение на РИОСВ, в съседство със сламата, на отделна площадка друга фирма е складирала отпадъци. През заключената и охранявана от пазач врата на площадката не може да се разбере какви точно са тези отпадъци и какво се крие в купищата, които са покрити. Не е ясно и дали са прави гълъбовци, които смятат, че "Брикел" гори тъкмо тези отпадъци. За сряда с посредничеството на кмета на Гълъбово Николай Тонев е предвидена среща на недоволните местни жители с ръководството на "Брикел" за обсъждане на тези проблеми. Тава е част от складираната наблизо балирана слама с достъп до площадката на "Брикел", която също притесни проверяващите.

Тава е част от складираната наблизо балирана слама с достъп до площадката на "Брикел", която също притесни проверяващите.
Не е ясно какви точно боклуци се крият по тези покривала на друга площадка край "Брикел". Гълъбовци се опасяват, че в централата горят незаконно тъкмо от тях.
Не е ясно какви точно боклуци се крият по тези покривала на друга площадка край "Брикел". Гълъбовци се опасяват, че в централата горят незаконно тъкмо от тях.
По тази табела върху вратата на площадката за отпадъци, която е заключена с катинар, има и пазач, може да се ориентира само човек със специално образование.
По тази табела върху вратата на площадката за отпадъци, която е заключена с катинар, има и пазач, може да се ориентира само човек със специално образование.