Китайският фармацевтичен пазар не спира да се разраства през последните години, като се предвижда да достигне близо 162 милиарда долара до 2023 г., което е 30% от глобалния дял, посочват експерти в индустрията, предава "Радио Китай".

Фу Сюдун, старши вицепрезидент на фармацевтичния гигант „Bristol-Myers Squibb" казва, че Китай вече е вторият по големина пазар в света в тази сфера. През 2018 г. пазарът възлиза на 127,9 милиарда долара, с 2,4% ръст на годишна база. Темпът на растеж е стабилен, средно 5% за последните пет години. По думите на експерта, това се дължи на подобряването на концепциите за лечение, оптимизацията на медицинските мерки, ускоряването на достъпа до нови лекарства, подобряване на медицинските услуги и др.

Разработването на нови лекарства в Китай започна да наваксва в сфера като онкозаболяванията, диабета и антибиотиците, добавя Фу.

През последните години китайското правителство представи серия от политики, които да скъсят разстоянието между Китай и другите водещи страни в индустрията. Скоростта на одобрение на новите лекарства от органите се е увеличила с 62%.