Възпоменателните монети, емитирани през 2014 г. излизат от оборот и спират да бъдат законно платежно средство от 10 февруари 2020 г., реши БНБ преди два дни.

След тази дата те ще се обменят на касите на БНБ по номинална стойност, без ограничение на количеството и без такса, уточняват от централната банка. Срокът, в който това ще става е до 31 декември 2021 г.

Освен, че са законно платежно средство възпоменателните монети са ценени от колекционери, тъй като много често увеличават рязко номиналната си стойност. След спада на лихвите, монетите, особено тези от злато и позлатените, се оказаха доходна инвестиция.

Монета с номинал 100 лв. например в момента върви и по 3000 лв. на пазара за тези изделия, който прави обороти от десетки милиони годишно. Основен фактор, който определя поскъпването е тиражът, споделяли са експерти пред „24 чака“. Колкото по-малък е той, толкова повече се вдига цената.

Монети в тираж до 2000 броя са определяни като перспективни, докато такива с тираж 20 000 имат малък шанс да станат доходоносни. Разликата между емисионната цена, т.е. тази на която може да бъде купена и номинала също е важен фактор. Колкото по-висока е емисионната цена, толкова по-малка ще бъде евентуална бъдеща печалба.