По повод публикацията “Поправят спешно поне три текста на закона за извънредното положение - “24 часа” освети как блокират бизнес за милиони” в броя на вестника от 31 март, Държавен фонд “Земеделие” изпрати отговор.

Държавата, в лицето на ДФ “Земеделие” – Разплащателна агенция, изплаща в срок средствата, предвидени като финансова подкрепа по всички схеми, мерки и програми, които администрира. Плащанията се извършват само при стриктно спазване на контролните проверки и процедури, въведени в съответствие с изискванията на българското и европейското законодателство.

В публикацията на в. “24 часа” се цитира “строителен предприемач, който предпочита да не се споменава името му”. По думите му той е пред сертифициране на почти завършен сравнително голям обект, след което трябва да получи остатъка от 70% от предвидената сума, тъй като досега е получил само авансовото плащане от 30%.

Припомняме, че окончателното плащане по всеки един проект по ПРСР се извършва след приключване на цялата инвестиция и при условие, че кандидатът е представил съответните лицензи, разрешения и удостоверения за регистрация за извършването на всички одобрени дейности и активи, които са заложени в договора му с ДФ “Земеделие”. Преди плащане се извършват и проверки на място за наличието на всички активи, заложени в договора.

ДФ “Земеделие” е Разплащателната агенция (РА), която администрира най-голямото по обем финансиране за България от Европейския съюз. ДФЗ е структура, която изисква огромна отговорност при управлението и прецизност в работата. Фондът е основният инструмент за изпълнение на политиките в сектора, които се определят от ЕС и МЗХГ. В тази връзка са разписани строги вътрешни правила за контрол в работата, които стриктно се спазват.

Нека не бъде пренебрегнат и фактът, че контролните процедури на ДФЗ – РА са гаранция за коректното разходване на средствата, осигурени от националния и европейския бюджет.

ДФ “Земеделие” припомня, че при създалата се кризисна обстановка от пандемията от COVID-19 е мобилизирал административния си капацитет за своевременно изплащане на средствата на всички коректни бенефициенти.