Съветът засигурност на ООН потвори отново параметрите, които беше разписал в разолюции №2414, 2440, 2468 и 2494 за постигането на трайно решение на регионалния диспут за Мароканска Сахара.

Членовете на Съвета за сигурност много ясно заявиха, че няма друга алтернатива за постигането на политическо решение в Сахара, освен процеса на кръглата маса, който събра заедно Мароко, Алжир, Мавритания и Полисарио в Женева през декември 2018 г. и март 2019 г., съобщи информационната агенция "New Zimbabwe", като се позова на дипломатиески източници от ООН.

Политическото решение може да бъде ралистично, прагматично и да бъде основано на компромис, което всъщност представляват и параметрите, които вече бяха залегнали в предишните резолюции, и които недвусмислено се отнасят до Мароканската автономна инициатива, която се счита за сериозна и правдоподобна от Съвета за сигурност от 2007 г.

Според дипломатическите източници противно на желанията на Алжир, който мобилизира своите лобисти, официална и неофициална преса, Съветът за сигурност игнорира алжирското недоволство срещу откриването на консулства в сахарските градове Лаюн и Дахла. Съветът за сигурност счита, че това е акт на суверенност в съответствие с международното право и се придържа стриктно към взаимоотношенията между Мароко и неговите Африкански партньори. Според източниците, изпълнителният орган на ООН е отхвърлил незначителните аргументи на Алжир.

Освен това вълнението на Алжир по върпоса за разкриването на консулства на африкански държави още веднъж доказва, че Алжир е основната страна в регионалния диспут за Мароканска Сахара.