Норвегия ще отпусне един милиард евро в помощ за разпространяването по света на всяка създадена ваксина срещу COVID-19 и на ваксини срещу други заразни болести. Това обяви днес министър-председателката на кралството Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс.

Обещанието бе дадено в деня на организирана от ЕС донорска конференция за набирането на 7,5 милиарда евро за тестване, лечение и превенция на респираторното заболяване, причинявано от новия коронавирус.

Норвегия, която не е член на ЕС, е съпредседател на конференцията с авторитета на дългогодишен дарител в глобални здравни инициативи, отбеляза информационната агенция.

"Това е световен проблем, който се нуждае от съвместно решение на страните, най-малкото за дистрибуцията, така че всеки да има достъп до ваксината", каза Сулберг в интервю преди проявата, допълва БТА.

Норвежкото дарение ще отиде за Световния алианс за ваксини и имунизации (GAVI) - сдружение на частни и публични организации за осигуряването на имунизации по света - като пряко финансиране за периода 2021-2030 г. Норвегия финансира GAVI от създаването на този алианс през 2000 г.

Сулберг изрази съжаление по повод решението на САЩ да спре да внася пари в Световната здравна организация (СЗО) и че техен пратеник не присъства на днешната конференция, в която участват Канада, Япония и Саудитска Арабия. По думите й в период на криза държавите трябва да се обединяват. "Със сигурност в един момент всеки ще оценява тяхната работа [на СЗО] и ще види кое е трябвало да бъде направено различно. Но правете това после, а не когато сте по средата", каза тя.

Осло ще дари на СЗО за борба с коронавируса допълнителни 50 милиона евро извън редовната си вноска в организацията. Норвегия вече е обявила, че отпуска 2,2 милиарда крони (215,5 млн. долара) на базираната в Осло Коалиция за епидемична готовност и иновации, предаде Ройтерс.