Причината е, че интермодалният транспорт в кризата се удвоил

Обсъждаме стартирането на процедура за концесия на интермодалния терминал в Драгоман. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков по време на онлайн семинар с членове на Американската търговска камара на тема „Транспорт и дигитализация – план за изход от кризата с COVID-19 в България“. Причината е, че в периода на кризата с коронавируса, интермодалните превози почти са удвоили капацитета си в България, което било неочаквано. 

Желязков смята, че в общия контекст на „Зелената сделка“ може да има инвестиционен интерес към концесията на терминала.

„Българският транспортен сектор има пълната готовност да поеме превозите на пътници и товари, но същественият въпрос е ще успее ли бизнесът да възстанови производствените си обеми от 2019 г.", каза още той.

По отношение на процедурата за концесиониране на летище София, министърът заяви, че във връзка със ситуацията с развитието на COVID-19, е направено запитване до кандидатите дали ще продължат участието си в процедурата. От всичките пет участници четири са потвърдили, а един официално е заявил, че се отказва.

„Това е много обнадеждаващо и очакваме след като минат съдебните процедури да имаме добри новини за сектора“, изтъкна министърът.

Той заяви, че авиационният сектор е един от сериозно засегнатите от ситуацията, като основната причина за това е намалелият трафик. „В постоянен контакт сме с операторите и търсим системни решения за запазването на сектора“, допълни Росен Желязков.

Колкото до  пакета "Мобилност I",  министърът отбеляза, че България, заедно със своите партньори от единомислещите държави, продължава да настоява за изменение на предложените текстове, най-вече връщането на камионите и водачите.

„Ние сме заявили нашата позиция, че отиваме на съдебен процес. Имаме 18 месеца, в рамките на които действа преходният период и в този период ще търсим намесата на съда в Люксембург“, категоричен бе Желязков.

Той поясни, че всички публични инвестиции в системата на транспорта и на информационните технологии и съобщенията са гарантирани за тази година.