Виното и бирата в заведенията ще се облагат с 9 % данък от 1 август 2020 г., решиха окончателно депутатите, след като приеха на второ четене промените в Закона за местните данъци и такси. Законовата поправка ще е в сила до края на 2021 г. Предложението беше внесено от Обединени патриоти в понеделник.

Намалява се на 9% и ставката върху комисионните на туроператорите и турагенциите, както и за екскурзиите, организирани чрез случаен превоз, независимо дали е част от туристическа услуга или не. До края на тази година туроператорите ще трябва да предложат ваучери за провалените пътувания, или да върнат сумите.

Намалено ДДС ще важи и за фитнесите и спортните съоражения като басейни, игрища и тн.

Друга законова поправка гласи общинският съвет да може да освобождава от плащане на таксата за битови отпадъци предприятия, които са спрели стопанската си дейност за определен период от 2020 г. заради корона кризата.

При сделки с коли, които вече са имали поне една регистрация у нас, собствениците ще трябва представят в службите по регистрация на МВР издаден или заверен от общината документ за платен данък, когато са ги придобили. Такава законова поправка приеха депутатите в Закона за движение по пътищата, записана в преходните и заключителни разпоредби в Закона за местните данъци и такси.